Wykonanie
Smaczna przekąska jak również danie główne to prosta i szybka w przygotowaniu
tarta z
kurkami. Polana sosem jajeczno-
serowym tworzy pyszną kompozycję
smakową. Polecam wypróbowanie przepisu.
składniki na formę do tartykruche ciasto1,5 szklanki
mąki pszennej3 łyżki
śmietany 18%żółtko125 g
margarynynadzienie30 dag
kurek2
cebule1 łyżka
oleju lub
masła2
jajka2 łyżki
śmietany 18%10 dag
sera żółtegosólpieprz czarnyprzepisDo miski wsypujemy
mąkę , dodajemy pokrojoną
miękką margarynę żółtko oraz
śmietanę .Dłonią wyrabiamy ciasto. Wyrobione ciasto wkładamy na 1/2 godziny do lodówki , po czym wyjmujemy i rozwałkowujemy na posypanej
mąką stolnicy na grubość ok 5mm.Ciasto przekładamy do formy do tarty i wylepiamy nim boki formy .Ciasto wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C i pieczemy 20 minut .Oczyszczone i opłukane
kurki kroimy na większe części a
cebulę w kostkę.Na rozgrzanym tłuszczu podsmażamy
cebulę. Do zrumienionej
cebuli dodajemy
kurki, doprawiamy
solą i
czarnym pieprzem , od czasu do czasu mieszamy.Na podpieczonym cieście układamy podsmażone
kurki z
cebulą.Do miski wlewamy rozbite
jajka, dodajemy
śmietanę oraz starty na tarce o dużych oczkach
żółty ser, całość dokładnie mieszamy , doprawiamy
sola i
pieprzem.Tak przygotowanym sosem polewamy tartę i pieczemy 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 st. C.