Wykonanie
Składniki:Ciasto:½ kg
mąki pszennej5 dag
drożdży1
jajko¼ kostki
masła lub
margaryny1 szklanka
mleka 3,2%szczypta
soliFarsz:5
cebul białych3
cebule czerwone2 łyżki
olejusól i
pieprz100 g
żółtego seraWykonanie:Przygotowujemy ciasto.
Drożdże rozpuszczamy w ½ szklanki letniego
mleka, dodajemy 2 łyżki
mąki i mieszamy, odstawiamy na 30 minut do wyrośnięcia.
Margarynę rozpuszczamy i studzimy. Do miski wsypujemy
mąkę, dodajemy do niej
jajko,
sól, resztę
mleka, ostudzoną
margarynę oraz rozczyn. Wyrabiamy ciasto i odstawiamy je do wyrośnięcia na ok. 40 minut.
Przygotowujemy farsz.
Cebule białą i czerwoną obieramy oraz kroimy w cienkie piórka.
Na patelni podgrzewamy
olej i wsypujemy
cebulę, dusimy na małym ogniu tak długo, aż
cebula stanie się miękka, doprawiamy do smaku
solą i
pieprzem. Studzimy.
Gdy ciasto podwoi swoją objętość, należy je rozwałkować i wyciąć z niego kształty okręgu. Blachę wykładamy papierem do pieczenia, układamy ciasto i wykładamy na nie
cebulę. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i pieczemy przez 40 minut, 5 minut przed końcem wyjmujemy je z piekarnika, posypujemy
startym serem. Wkładamy i pieczemy do momentu roztopienia się
sera.