Wykonanie
Przepyszna przekąska na ciepło lub zimno, a jeszcze z czerwonym barszczykiem do popicia, mówię Wam, niebo w gębie ! Leniwce zamiast ciasta kruchego mogą użyć gotowego
ciasta francuskiego :)
ciasto:1 i 3/4 szklanki
mąki pszennej1/5 łyżeczki
soli3 kopiaste łyżki kwaśnej gęstej
śmietany 18%2 szczypty
proszku do pieczenia100 gramów zimnego
masła ewentualnie
margaryny1
żółtkofarsz:1 duża
cebula (ja tym razem użyłam
pora, bo akurat miałam "na zbyciu")0,5 kg
pieczarek (użyłam samych kapeluszy)1,5 garści
sera żółtego startego na dużych oczkach (użyłam edamskiego)
sól (mało)
czarny pieprz (sporo)dodatkowo:1
żółtko do posmarowaniaNajpierw zabieramy się za farsz.
Pieczarki dokładnie myjemy, kroimy na mniejsze kawałki, wrzucamy na rozgrzany
olej, kiedy wytracą wilgoć i zaczną się smażyć, wrzucamy posiekaną
cebulę ( u mnie splasterkowany
por) i smażymy do zeszklenia warzywa, odcedzamy z tłuszczu i przekładamy do miseczki do wystygnięcia.
Kiedy farsz wystygnie wrzucamy
starty ser, mieszamy i przyprawiamy.
Kolej na ciasto kruche.
Mąkę przesiewamy z
solą i
proszkiem do pieczenia, wrzucamy zimne
masło, siekamy do uzyskania "grubej kruszonki". Następnie wbijamy
żółtko, dodajemy
śmietanę, zagniatamy kruche ciasto. Od razu dzielimy je na 2 lub 3 części, jedną z nich zostawiamy na blacie, inne zawijamy w folię aluminiową i wkładamy do lodówki.
Ciasto wałkujemy na grubość około 3 mm na omączonym blacie. Wykrawamy kwadraty o
boku około 8 - 10 cm.Na środek każdego kładziemy 1 kopiastą łyżeczkę farszu, składamy na pół i lekko zalepiamy wyrównując brzegi.
Potem krawędzie dodatkowo dociskamy widelcem. Kieszonki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i smarujemy roztrzepanym
żółtkiem.
Piekarnik rozgrzewamy do 190 stopni pieczemy około 20 minut (funkcja grzania góra - dół, bez termoobiegu, na środkowym poziomie), do uzyskania złotego koloru.Tak samo postępujemy z pozostałymi częściami ciasta z lodówki, do wykończenia farszu.Zajadamy na ciepło lub na zimno na przykład popijając czerwonym barszczykiem :) Smacznego ! :)