ßßß



ciasto:1 i 3/4 szklanki mąki pszennej1/5 łyżeczki soli3 kopiaste łyżki kwaśnej gęstej śmietany 18%2 szczypty proszku do pieczenia100 gramów zimnego masła ewentualnie margaryny1 żółtkofarsz:1 duża cebula (ja tym razem użyłam pora, bo akurat miałam "na zbyciu")0,5 kg pieczarek (użyłam samych kapeluszy)1,5 garści sera żółtego startego na dużych oczkach (użyłam edamskiego)sól (mało)czarny pieprz (sporo)dodatkowo:1 żółtko do posmarowaniaNajpierw zabieramy się za farsz.Pieczarki dokładnie myjemy, kroimy na mniejsze kawałki, wrzucamy na rozgrzany olej, kiedy wytracą wilgoć i zaczną się smażyć, wrzucamy posiekaną cebulę ( u mnie splasterkowany por) i smażymy do zeszklenia warzywa, odcedzamy z tłuszczu i przekładamy do miseczki do wystygnięcia.
Kiedy farsz wystygnie wrzucamy starty ser, mieszamy i przyprawiamy.
Kolej na ciasto kruche.Mąkę przesiewamy z solą i proszkiem do pieczenia, wrzucamy zimne masło, siekamy do uzyskania "grubej kruszonki". Następnie wbijamy żółtko, dodajemy śmietanę, zagniatamy kruche ciasto. Od razu dzielimy je na 2 lub 3 części, jedną z nich zostawiamy na blacie, inne zawijamy w folię aluminiową i wkładamy do lodówki.
Ciasto wałkujemy na grubość około 3 mm na omączonym blacie. Wykrawamy kwadraty o boku około 8 - 10 cm.Na środek każdego kładziemy 1 kopiastą łyżeczkę farszu, składamy na pół i lekko zalepiamy wyrównując brzegi.
Potem krawędzie dodatkowo dociskamy widelcem. Kieszonki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i smarujemy roztrzepanym żółtkiem.
Piekarnik rozgrzewamy do 190 stopni pieczemy około 20 minut (funkcja grzania góra - dół, bez termoobiegu, na środkowym poziomie), do uzyskania złotego koloru.Tak samo postępujemy z pozostałymi częściami ciasta z lodówki, do wykończenia farszu.Zajadamy na ciepło lub na zimno na przykład popijając czerwonym barszczykiem :) Smacznego ! :)