ßßß Cookit - przepis na kruche kieszonki z pieczarkami i żółtym serem

kruche kieszonki z pieczarkami i żółtym serem

nazwa

Wykonanie

Przepyszna przekąska na ciepło lub zimno, a jeszcze z czerwonym barszczykiem do popicia, mówię Wam, niebo w gębie ! Leniwce zamiast ciasta kruchego mogą użyć gotowego ciasta francuskiego :)
ciasto:
1 i 3/4 szklanki mąki pszennej
1/5 łyżeczki soli
3 kopiaste łyżki kwaśnej gęstej śmietany 18%
2 szczypty proszku do pieczenia
100 gramów zimnego masła ewentualnie margaryny
1 żółtko
farsz:
1 duża cebula (ja tym razem użyłam pora, bo akurat miałam "na zbyciu")
0,5 kg pieczarek (użyłam samych kapeluszy)
1,5 garści sera żółtego startego na dużych oczkach (użyłam edamskiego)
sól (mało)
czarny pieprz (sporo)
dodatkowo:
1 żółtko do posmarowania
Najpierw zabieramy się za farsz.
Pieczarki dokładnie myjemy, kroimy na mniejsze kawałki, wrzucamy na rozgrzany olej, kiedy wytracą wilgoć i zaczną się smażyć, wrzucamy posiekaną cebulę ( u mnie splasterkowany por) i smażymy do zeszklenia warzywa, odcedzamy z tłuszczu i przekładamy do miseczki do wystygnięcia.
Kiedy farsz wystygnie wrzucamy starty ser, mieszamy i przyprawiamy.
Kolej na ciasto kruche.
Mąkę przesiewamy z solą i proszkiem do pieczenia, wrzucamy zimne masło, siekamy do uzyskania "grubej kruszonki". Następnie wbijamy żółtko, dodajemy śmietanę, zagniatamy kruche ciasto. Od razu dzielimy je na 2 lub 3 części, jedną z nich zostawiamy na blacie, inne zawijamy w folię aluminiową i wkładamy do lodówki.
Ciasto wałkujemy na grubość około 3 mm na omączonym blacie. Wykrawamy kwadraty o boku około 8 - 10 cm.
Na środek każdego kładziemy 1 kopiastą łyżeczkę farszu, składamy na pół i lekko zalepiamy wyrównując brzegi.
Potem krawędzie dodatkowo dociskamy widelcem. Kieszonki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i smarujemy roztrzepanym żółtkiem.
Piekarnik rozgrzewamy do 190 stopni pieczemy około 20 minut (funkcja grzania góra - dół, bez termoobiegu, na środkowym poziomie), do uzyskania złotego koloru.
Tak samo postępujemy z pozostałymi częściami ciasta z lodówki, do wykończenia farszu.
Zajadamy na ciepło lub na zimno na przykład popijając czerwonym barszczykiem :) Smacznego ! :)
Źródło:http://zcukrempudrem.blogspot.com/2015/04/kruche-kieszonki-z-pieczarkami-i-zotym.html