ßßß Cookit - przepis na BABECZKI DO BARSZCZU

BABECZKI DO BARSZCZU

nazwa

Wykonanie

Super pomysł na ciepłą, imprezową przekąskę. Przetestowane, pyszne, rozpływające się w ustach.
(Zmodyfikowany przepis Siostry Anastazji z książki " 143 PRZYSMAKI SIOSTRY ANASTAZJI ")
Składniki (20 babeczek):
ciasto
300 g mąki pszennej
75 g masła
75 g margaryny
4 żółtka
szczypta proszku do pieczenia
farsz
700 g pieczarek
1 cebula
sól
pieprz
Kucharek
150 g sera żółtego
Pieczemy kruche spody.
Miękkie masło i margarynę siekamy z mąką wymieszaną z niewielką ilością proszku do pieczenia. Dodajemy żółtka i wyrabiamy ciasto. Następnie odkładamy je do lodówki na 30 minut. Schłodzone ciasto rozwałkowujemy między dwoma arkuszami papieru do pieczenia. Szklanką wykrawamy kółka, którymi wylepiamy natłuszczone masłem foremki i nakłuwamy je widelcem. Pieczemy spody 10-15 minut na złoty kolor w piekarniku nagrzanym do 180*C.
Przygotowujemy farsz.
Dokładnie wymyte i osuszone pieczarki ścieramy na grubych oczkach tarki. Cebulkę kroimy w drobną kosteczkę. Podsmażamy ją na złoty kolor na oleju. Dodajemy pieczarki, które od razu doprawiamy solą, pieprzem, Kucharkiem. Smażymy je do czasu, aż sok całkowicie odparuje. Gotowym farszem wypełniamy babeczki. Wierzch posypujemy startym serem żółtym. Zapiekamy ponownie całość 5-10 minut, aż ser się rozpuści (najlepiej zrobić to tuż przed podaniem, żeby ser nie zrobił się twardy i gumiasty). Podajemy babeczki z czystym barszczem (przepis znajdziecie tutaj: klik).
Źródło:http://www.limonkowy.com/2014/01/babeczki-do-barszczu.html