Wykonanie
Super pomysł na ciepłą, imprezową przekąskę. Przetestowane, pyszne, rozpływające się w ustach.(Zmodyfikowany przepis Siostry Anastazji z książki " 143 PRZYSMAKI SIOSTRY ANASTAZJI ")Składniki (20 babeczek):ciasto300 g
mąki pszennej75 g
masła75 g
margaryny4
żółtkaszczypta
proszku do pieczeniafarsz700 g
pieczarek1
cebulasólpieprzKucharek150 g
sera żółtegoPieczemy kruche
spody.Miękkie
masło i
margarynę siekamy z
mąką wymieszaną z niewielką ilością
proszku do pieczenia. Dodajemy
żółtka i wyrabiamy ciasto. Następnie odkładamy je do lodówki na 30 minut. Schłodzone ciasto rozwałkowujemy
między dwoma arkuszami papieru do pieczenia. Szklanką wykrawamy kółka, którymi wylepiamy natłuszczone
masłem foremki i nakłuwamy je widelcem. Pieczemy
spody 10-15 minut na złoty kolor w piekarniku nagrzanym do 180*C.Przygotowujemy farsz.Dokładnie wymyte i osuszone
pieczarki ścieramy na grubych oczkach tarki.
Cebulkę kroimy w drobną kosteczkę. Podsmażamy ją na złoty kolor na
oleju. Dodajemy
pieczarki, które od razu doprawiamy
solą,
pieprzem, Kucharkiem. Smażymy je do czasu, aż sok całkowicie odparuje. Gotowym farszem wypełniamy babeczki. Wierzch posypujemy
startym serem żółtym. Zapiekamy ponownie całość 5-10 minut, aż
ser się rozpuści (najlepiej zrobić to tuż przed podaniem, żeby
ser nie zrobił się twardy i gumiasty). Podajemy babeczki z czystym barszczem (przepis znajdziecie tutaj: klik).