ßßß Cookit - przepis na Paszteciki z pieczarkami

Paszteciki z pieczarkami

nazwa

Wykonanie

Święta, Święta i po Świętach jak to mówią. Teraz przybrane kilogramy trzeba będzie jakoś zgubić i zacząć jeść zdrowo. Zanim to nastąpi mam dla Was kilka przepisów potraw i ciast, które w tym roku przygotowałam z okazji Świąt. Może wykorzystane zostaną przez Was za rok a może i szybciej :-)
Zaczynam od pasztecików do barszczu. Zrobiłam ich dwa rodzaje, oba są bajecznie proste w przygotowaniu. Dodatkowo moja mama ugotowała barszcz z "prawdziwych" buraków czerwonych, wyszedł jej super. Zamieszczę ten przepis także, może kogoś zainteresuje.
Składniki:
1/2 kg mąki
5 dkg drożdży
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 jajko plus 1 żółtko
1 mały kubeczek jogurtu
15 dkg margaryny (np. palma)
szczypta soli
szczypta pieprzu
1 kg pieczarek
1 średnia biała cebula
1 łyżeczka masła
2 łyżki startego żółtego sera (dowolny)
dodatkowo 1 jajko do posmarowania pasztecików
Przygotowanie:
Pieczarki oraz cebulę pokroić i udusić na maśle. Średni ogień około 5 minut. Posolić i popieprzyć do smaku.
Do miski przesiać mąkę. Dodać do niej jajko, żółtko, drożdże rozpuszczone w jogurcie, szczyptę soli, proszek do pieczenia, margarynę pokrojoną w kostkę. Zarobić ciasto.
Zarobione ciasto przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 30 minut.
Wyrośnięte ciasto rozwałkować na stolnicy, na grubość około 1/2 centymetra. Kroić małe kwadraciki o około 6 centymetrowych bokach. Na każdy kwadracik nałożyć dużą łyżkę farszu pieczarkowego.
Złapać za przeciw równoległe końce i skleić. Każdy posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać żółtym serem (odrobiną).Odstawić na 30 minut do wyrośnięcia.
Piekarnik rozgrzać do 170 stopni. Piec paszteciki na złoty kolor (średnio 25 minut). Smacznego!
Jutro podam przepis na drugi rodzaj pasztecików i barszcz.
Źródło:http://www.gotowaniomania.com/2012/12/paszteciki-z-pieczarkami.html