ßßß
Składniki:1/2 kg mąki5 dkg drożdży1 łyżeczka proszku do pieczenia1 jajko plus 1 żółtko1 mały kubeczek jogurtu15 dkg margaryny (np. palma)szczypta soliszczypta pieprzu1 kg pieczarek1 średnia biała cebula1 łyżeczka masła2 łyżki startego żółtego sera (dowolny)dodatkowo 1 jajko do posmarowania pasztecikówPrzygotowanie:Pieczarki oraz cebulę pokroić i udusić na maśle. Średni ogień około 5 minut. Posolić i popieprzyć do smaku.Do miski przesiać mąkę. Dodać do niej jajko, żółtko, drożdże rozpuszczone w jogurcie, szczyptę soli, proszek do pieczenia, margarynę pokrojoną w kostkę. Zarobić ciasto.Zarobione ciasto przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 30 minut.Wyrośnięte ciasto rozwałkować na stolnicy, na grubość około 1/2 centymetra. Kroić małe kwadraciki o około 6 centymetrowych bokach. Na każdy kwadracik nałożyć dużą łyżkę farszu pieczarkowego.Złapać za przeciw równoległe końce i skleić. Każdy posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać żółtym serem (odrobiną).Odstawić na 30 minut do wyrośnięcia.Piekarnik rozgrzać do 170 stopni. Piec paszteciki na złoty kolor (średnio 25 minut). Smacznego!Jutro podam przepis na drugi rodzaj pasztecików i barszcz.