Wykonanie
Idealna propozycja na przekąskę!
Ciasto francuskie zawsze się sprawdza, gdy odbieracie telefon, że za chwilę będą u Was niespodziewani goście. Raz, dwa, trzy i gotowe! Kieszonki z
ciasta francuskiego to częsta przekąska, która pojawia się na moim
stole. Tym razem przygotowałam wersję z
pieczarkami i
serem żółtym.
/Przygotowane w Speedcook'u/Przepis (15-20 kieszonek):2 opakowania
ciasta francuskiego600g
pieczarek80g
sera żółtego1/2 łyżeczki
soli1/2 łyżeczki
pieprzu4 (małe)
cebule1 łyżka
masła+ 1
żółtko, 2 łyżki
mlekaPieczarki umyć i obrać. To samo zrobiź z
cebulami.
Ser żółty pokroić w kostki. W naczyniu miksującym umieścić
pieczarki i
cebule. Nastawić maszynę: obroty 4, czas 15 sekund. Włączyć. Na patelni rozgrzać
masło. Posiekane
pieczarki i
cebulę wysypać na patelnię, doprawić
solą i
pieprzem, podsmażać na średnim ogniu, przez około 15-20 minut, aż
pieczarki zmiękną, a puszczona przez nie
woda wyparuje. W tym czasie w naczyniu miksującym umieścić
ser żółty. Nastawić maszynę: obroty 4, czas 15 sekund. Włączyć. Podsmażone
pieczarki należy odstawić do ostygnięcia. Gdy już odpowiednio ostygną, wymieszać z posiekanym
serem żółtym. Piekarnik nastawić na 180 stopni (opcja grzania: termoobieg).
Ciasto francuskie pokroić na jednakowe kwadraty. Na kwadraty z
ciasta francuskiego nakładać
pieczarkowo-
serowy farsz, zawijać. Gotowe koperty ułożyc na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. W misce roztrzepać
żółtko z
mlekiem. Posmarować nim koperty. Wstawić do piekarnika. Piec przez około 20 minut, aż koperty sie zarumienią.