Wykonanie
Z cyklu moje wieczorne gotowanie, dziś idealna przekąska na kolację.Uwielbiam
ciasto francuskie i odkryłam jego nietypowe, ale bardzo efektowne zastosowanie z którym koniecznie musiałam się podzielić. Podziwiam osoby, które ciasto robią sami ja kupiłam gotowe, bo dzięki temu zaoszczędziłam masę czasu. Koszyczki są chrupiące świetnie się prezentują a przede wszystkim rewelacyjnie smakują. Polecam !
Składniki:- pół kilograma
pieczarek- 1
filet z kurczaka- 1,5 małej
cebuli-
zioła prowansalskie- 1 opakowanie
ciasta francuskiego- 1
żółtko-
sól i
pieprz- 2 płaskie łyżki
masła-
czosnek- łyżka
śmietany 18%-
ser żółtySposób przygotowania:1.
Pierś z kurczaka myjemy osuszamy, nacieramy
solą pieprzem i
ziołami. Podsmażamy na patelni, aż
mięso będzie gotowe. Po ostygnięciu kroimy w drobna kostkę.2.
Cebulkę czosnek siekamy aż się zeszkli na łyżce
masła następnie dodajemy pokrojone w kostkę
pieczarki. Chwilkę podsmażamy do miękkości doprawiając
sola i
pieprzem.3. Z ciasta wycinamy 18 kółek szklanką. 6 układamy na papierze do pieczenia, w pozostałych
wycinamy w środku mniejsze kółka, tak aby po upieczeniu powstało miejsce na farsz.4. Kółka na blaszce smarujemy rozbełtanym
żółtkiem, dalej układamy na niej 2 kółka z dziurką smarując dalej
jajkiem. Pieczemy 15 min w 180 stopniach.5. Do farszu dodajemy łyżkę
śmietany ewentualnie doprawiamy ulubionymi
przyprawami.6. Do upieczonych koszyczków z ciasta nakładamy farsz i dekorujemy startym
żółtym serem kiełkami rzodkiewki.S M A C Z N E G O ! ! !