ßßß
Składniki - na jedno opakowanie ciasta francuskiego:- 1 op. ciasta francuskiego,- 4 duże pieczarki,- 3-4 plasterki ulubionej szynki (mogą być połączone różne rodzaje),- 1 cebula,- 3 plasterki sera żółtego,- 1 łyżeczka masła do smażenia,- 2 łyżki Ajvaru,- sól, pieprz,- jajko do posmarowania.Na łyżce masła podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę. Gdy się zeszkli, dodajemy szynkę (pokrojoną w kostkę). Smażymy przez chwilę. Dodajemy pieczarki (umyte i pokrojone w drobne plasterki). Wszystko smażymy do momentu odparowania wody. Na koniec przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Wyłączamy gaz i zostawiamy do przestudzenia. Po kilku minutach dodajemy Ajvar oraz ser żółty (pokrojony w kostkę). Mieszamy.Ciasto francuskie kroimy na równe kwadraciki (ja utworzyłam najpierw 4 poziome pasy, potem 6 pionowych; w sumie wyszły 24 małe kwadraty). Rozkładamy farsz. Formujemy kieszonki zgodnie z instrukcją . Smarujemy roztrzepanym jajkiem. Wstawiamy do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika. Pieczemy do zarumienienia wierzchu, czyli ok. 15-20 min. Smacznego!