Wykonanie
Lubicie siedzieć sobie w ciepłe popołudnie na tarasie, wygrzewać się w promieniach zachodzącego słońca i popijać
wino albo
piwo ? Jestem pewna, że tak. Ale przydałoby się jeszcze coś do przegryzania, prawda ? I właśnie takie
ciasteczka są świetnym pomysłem i pyszną przekąską na taką okazję.
czas przygotowania : ok. 90 minut składniki :100 g parmigiano regianno50 g
masła140 g
mąki pszennej, typ 5501
jajko1 czubata łyżka gęstej
śmietany 18 %40 g prażonej
cebuli1/2 łyżeczki świeżo mielonego
czarnego pieprzu1 łyżeczka suszonych listków
tymianku , posiekanych drobno
sposób przygotowania :
parmezan starłam na najmniejszych oczkach tarki. Wymieszałam go z
mąką,
cebulą,
tymiankiem i
pieprzem - nie
soliłam bo
ser jest wystarczająco słony. Dodałam miękkie
masło,
śmietanę, wbiłam
jajko i zagniotłam ciasto. Podzieliłam je na dwie części, z każdej uformowałam wałek śr. ok. 3 - 4 cm. Zawinęłam je w folię spożywczą i odłożyłam do lodówki na 30 minut.Gdy ciasto stężało odwinęłam je i
ostrym nożem pokroiłam na kawałki grubości mniej więcej 0,5 cm. Każdy rozpłaszczyłam dłonią. Trzeba kroić ostrożnie bo ciasto trochę się kruszy.
Ciasteczka układałam gęsto na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piekłam 30 minut w temp. 170 st. C - powinny ładnie się zrumienić.