ßßß Cookit - przepis na Ciasteczka z parmezanem

Ciasteczka z parmezanem

nazwa

Wykonanie

Lubicie siedzieć sobie w ciepłe popołudnie na tarasie, wygrzewać się w promieniach zachodzącego słońca i popijać wino albo piwo ? Jestem pewna, że tak. Ale przydałoby się jeszcze coś do przegryzania, prawda ? I właśnie takie ciasteczka są świetnym pomysłem i pyszną przekąską na taką okazję.
czas przygotowania : ok. 90 minut składniki :
100 g parmigiano regianno
50 g masła
140 g mąki pszennej, typ 550
1 jajko
1 czubata łyżka gęstej śmietany 18 %
40 g prażonej cebuli
1/2 łyżeczki świeżo mielonego czarnego pieprzu
1 łyżeczka suszonych listków tymianku , posiekanych drobno
sposób przygotowania : parmezan starłam na najmniejszych oczkach tarki. Wymieszałam go z mąką, cebulą, tymiankiem i pieprzem - nie soliłam bo ser jest wystarczająco słony. Dodałam miękkie masło, śmietanę, wbiłam jajko i zagniotłam ciasto. Podzieliłam je na dwie części, z każdej uformowałam wałek śr. ok. 3 - 4 cm. Zawinęłam je w folię spożywczą i odłożyłam do lodówki na 30 minut.
Gdy ciasto stężało odwinęłam je i ostrym nożem pokroiłam na kawałki grubości mniej więcej 0,5 cm. Każdy rozpłaszczyłam dłonią. Trzeba kroić ostrożnie bo ciasto trochę się kruszy. Ciasteczka układałam gęsto na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piekłam 30 minut w temp. 170 st. C - powinny ładnie się zrumienić.
Źródło:http://smacznapyza.blogspot.com/2013/05/ciasteczka-z-parmezanem.html