Wykonanie
Kartoflanka to zupa ziemniaczana, która jest bardzo łatwa w przygotowaniu, sycąca oraz aromatyczna. Zupę ziemniaczaną zrobicie z podstawowych składników, które na pewno macie w domu. Będziecie potrzebować standardowego zestawu na
bulion czyli
mięsa z kością, warzyw oraz
kiełbasy i
ziemniaków. Kartoflankę możecie ugotować zarówno na
mięsie drobiowym, jak i żeberkach – co kto lubi. W ostateczności możecie zrobić zupę na samej
kiełbasie. Gotowana jednak na
mięsie z kością ma dużo lepszy smak. Smak zupy wzbogacają także świeże
zioła, jak
koperek czy
natka pietruszki, jednak nie są one konieczne. Zapraszam Was na ten prosty przepis. Smacznego!Zobacz też:Zupa z
czerwonej soczewicy i
pomidorówZupa ogórkowaKrupnik z
grzybamiZupa porowaPrzepis na zupę ziemniaczanąPorcji: 4 Czas gotowania: 1 , 5 godzinySkładnikiszyjka z
indyka2 l
wody2
marchewkipietruszkakawałek
selerabiała część
pora4 średnie
ziemniaki150 g
kiełbasy podwawelskiej/śląskiej
liść laurowy2
ziela angielskieszczypta ziaren
pieprzułyżeczka
soliszczypta
ostrej paprykiłyżka
majeranku2 łyżki
masłałyżka
mąkigarść
koperkuPrzepis1
Mięso zalewamy 2 l zimnej
wody, gotujemy do momentu, aż utworzą się szumowiny. Zdejmujemy szumowiny łyżką cedzakową i dodajemy obrane i pokrojone w kostkę warzywa –
marchewki,
pietruszkę,
seler oraz dodajemy
por. Do całości dorzucamy
liść laurowy, 2 ziarna
ziela angielskiego, ziarna
pieprzu oraz łyżeczkę
soli. Gotujemy około 20 minut.2
Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę.
Kiełbasę kroimy w kostkę i podsmażamy do zrumienienia na łyżce
masła. Następnie
ziemniaki z
kiełbasą dodajemy do zupy. Doprawiamy całość
ostrą papryką oraz
majerankiem. Gotujemy kolejne 30 minut, aż
ziemniaki będą miękkie.3Na samym końcu na patelni, na której smażyła się
kiełbasa rozpuszczamy łyżkę
masła, dodajemy łyżkę
mąki i smażymy do zrumienienia na złoto. Następnie dodajemy do zupy. Zupę zagotowujemy. Na końcu doprawiamy
solą i
pieprzem w razie potrzeby oraz dodajemy
koperek.