Kartoflanka – zupa ziemniaczana

nazwa

Wykonanie

Kartoflanka to zupa ziemniaczana, która jest bardzo łatwa w przygotowaniu, sycąca oraz aromatyczna. Zupę ziemniaczaną zrobicie z podstawowych składników, które na pewno macie w domu. Będziecie potrzebować standardowego zestawu na bulion czyli mięsa z kością, warzyw oraz kiełbasy i ziemniaków. Kartoflankę możecie ugotować zarówno na mięsie drobiowym, jak i żeberkach – co kto lubi. W ostateczności możecie zrobić zupę na samej kiełbasie. Gotowana jednak na mięsie z kością ma dużo lepszy smak. Smak zupy wzbogacają także świeże zioła, jak koperek czy natka pietruszki, jednak nie są one konieczne. Zapraszam Was na ten prosty przepis. Smacznego!
Zobacz też:
Zupa z czerwonej soczewicy i pomidorów
Zupa ogórkowa
Krupnik z grzybami
Zupa porowa
Przepis na zupę ziemniaczaną
Porcji: 4 Czas gotowania: 1 , 5 godziny
Składniki
szyjka z indyka
2 l wody
2 marchewki
pietruszka
kawałek selera
biała część pora
4 średnie ziemniaki
150 g kiełbasy podwawelskiej/śląskiej
liść laurowy
2 ziela angielskie
szczypta ziaren pieprzu
łyżeczka soli
szczypta ostrej papryki
łyżka majeranku
2 łyżki masła
łyżka mąki
garść koperku
Przepis
1
Mięso zalewamy 2 l zimnej wody, gotujemy do momentu, aż utworzą się szumowiny. Zdejmujemy szumowiny łyżką cedzakową i dodajemy obrane i pokrojone w kostkę warzywa – marchewki, pietruszkę, seler oraz dodajemy por. Do całości dorzucamy liść laurowy, 2 ziarna ziela angielskiego, ziarna pieprzu oraz łyżeczkę soli. Gotujemy około 20 minut.
2
Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę. Kiełbasę kroimy w kostkę i podsmażamy do zrumienienia na łyżce masła. Następnie ziemniaki z kiełbasą dodajemy do zupy. Doprawiamy całość ostrą papryką oraz majerankiem. Gotujemy kolejne 30 minut, aż ziemniaki będą miękkie.
3
Na samym końcu na patelni, na której smażyła się kiełbasa rozpuszczamy łyżkę masła, dodajemy łyżkę mąki i smażymy do zrumienienia na złoto. Następnie dodajemy do zupy. Zupę zagotowujemy. Na końcu doprawiamy solą i pieprzem w razie potrzeby oraz dodajemy koperek.
Źródło:https://www.kuchniabazylii.pl/2020/03/kartoflanka-zupa-ziemniaczana