Wykonanie
4 . 9 / 5(9 votes )Zupa jarzynowa z
pieczarkami i
dynia , to jedna z zup, które darzę szczególna sympatią. Oczywiście powstała całkowicie przypadkowo, jak wszystko co najlepsze 😉 Jednego dnia zabrakło mi po prostu
ziemniaków, więc wkroiłam
dynię Hokkaido i okazało się że zupa wzniosła się w rankingu rodzinki i moim 😉
Dynia sprawia, że jest bardzo aromatyczna a jednocześnie lekka. Myślę że to danie zdobędzie wielu zwolenników, u nas nawet chłopcy zjedli bez szemrania, a zupy generalnie męskiej części rodzinki raczej, ciężko wchodzą, jeśli nie są sowicie napakowane mięchem 😉
składniki :1/2 małej dyni Hokkaido2 garście
brukselki, może być mrożona2 garście pociętej
fasolki szparagowej, żółtej i zielonej ( mix- uczta dla oka 😉 )6-7
pieczarek1
cebula2 ząbki
czosnku1 łyżka
masła50 ml słodkiej
śmietankisól,
pieprz do smaku2 litry esencjonalnego, rosołu drobiowego lub
bulionu warzywnego ( w najgorszym wypadku, może być z kostki, na pewno przeżyjesz, jednorazowe użycie 😉 )ewentualnie
natka pietruszki lub
koperek do serwowania
Dynie obierz ze skórki i pokrój na małe kawałki, oczywiście wyciągnij też nasiona 😉
Cebulę także pokrój, jak również
pieczarki. Na
maśle podsmaż na złoty kolor
pieczarki,
cebulę i wyciśnięty praską
czosnek. Przełóż do garnka, zalej rosołem i doprowadź do wrzenia. Wrzuć do gotującej się zupy
brukselkę,
fasolkę i
dynię. Dopraw, granulowanym
czosnkiem,
solą do smaku i gotuj do miękkości warzyw. Pod koniec dodaj
śmietanę ,
pieprz do smaku i wyłącz gaz 😉 Serwuj na gorąco posypaną
pietruszką,
koperkiem, a nawet
szczypiorkiem z dowolnymi dodatkami. Super do zup są grzanki
czosnkowe lub
bułki z
czarnuszką. Smacznego !