Wykonanie
Mam niemal całkowitą pewność, że jeśli do jakiegoś dania dodam
jajko sadzone, staje się ono doskonałe. Tak po prostu jest i koniec. A jeśli do tego dodam gofry, boczniaki,
cebulę i
ser pleśniowy, to wierzcie mi, że powstaje prawdziwa petarda! Bardzo lubię gofry wytrawne. Chyba nawet bardziej przemawiają do mnie niż te na słodko. Wiem, że to herezja, ale obawiam się, że tak jest. Wydaje mi się, że to zasługa
jajka sadzonego, które wręcz ubóstwiam! A Wy, którą wersję wolicie?Jeśli szukacie pomysłów na gofry, przybywam z pomocą!7 pomysłów na gofry w wersji słodkiej i wytrawnej

Składniki:Na gofry:1,5 szklanki
mąki żytniej (do wypieku domowego
chleba, typ 720)1 łyżeczka
proszku do pieczeniaok 2 szklanki
mleka- u mnie owsiane2
jajkapół płaskiej łyżeczki
soli- jeśli decydujecie się zrobić wersję słodką dodajcie ok łyżkę
cukru zamiast
soli1/ 3 szklanki
oleju (u mnie
ryżowy)500 g boczniakówduża
cebulaser pleśniowyjajka- po jednym na każdym gofrze
olej np. z pestek
winogronprzyprawy pieprz,
chili,
sólWykonywanie:Oddziel
białka od
żółtek. Ubij
białka. Składniki na gofry, oprócz ubitego
białka, wymieszaj w misce. Jeśli ciasto jest zbyt gęste dolejcie jeszcze więcej
mleka. Dodaj na końcu
białka i delikatnie wymieszaj. Usmaż gofry w gofrownicy.
Cebulę obierz i pokrój w półplasterki. Smaż na odrobinie
oleju np. z pestek
winogron, aż zmięknie i będzie szklista. Następnie oczyść boczniaki i podsmaż aż staną się lekko chrupiące. Usmaż także
jajko. Na gofry układaj
cebulę, boczniaki, plastry
pleśniowego sera i
jajko sadzone. Ja uwielbiam posypać
jajko sadzone ogromną ilością
płatków chili. Ale zdaję sobie sprawę, że nie każdy ma tak samo jak ja wypalony
język:D