Wykonanie
« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 4(z pieczeniem / smażeniem): 50 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 4Ilość ocen : 5SkładnikLogo Ilość Czego
ryż 0,5 kilogramów
sól 1 szczypta
cukier waniliowy 1 sztuk
proszek do pieczenia 15 gramów
cukier 150 gramów
mleko 100 mililitrów
mąka 300 gramów
jajka 4 sztuk
olej według uznaniapowidła według uznaniaWykonanie:
Ryż uprzednio ugotować (20 minut we wrzącej wodzie) wymieszać z
jajkami,
mąką,
mlekiem,
cukrem waniliowy, i
cukrem.
Białka ubić na pianę sztywną, i delikatnie wymieszać z masą
ryżową, dodajemy szczyptę
soli. Niewielkie placuszki kładziemy na patelni na rozgrzany
olej i smażymy z obu stron na złoty kolor (tak samo jak placki ziemniaczane) Podawać od razu po usmażeniu.Uwagi:Spożywać racuszki można na wiele sposobów z
dżemem,
cukrem pudrem czekoladą lub powidłami.Wszystkie są wyśmienite.Autor: IzaZobacz inne przepisy użykownika!Ciasta i DeseryKuchnia PolskaPotrawy mączne weg.Komentarze:Autor: martunia0704Data: 2009-04-30Świetne i pyszne :))) Polecam !!!Autor: WubeData: 2009-04-27polecam coś nowegoAutor: martunia0704Data: 2009-04-06Pycha polecam!Dodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: