ßßß Cookit - przepis na Racuszki babuni

Racuszki babuni

nazwa

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 4
(z pieczeniem / smażeniem): 50 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 4
Ilość ocen : 5
Składnik
Logo Ilość Czego
ryż 0,5 kilogramów
sól 1 szczypta
cukier waniliowy 1 sztuk
proszek do pieczenia 15 gramów
cukier 150 gramów
mleko 100 mililitrów
mąka 300 gramów
jajka 4 sztuk
olej według uznania
powidła według uznania
Wykonanie:
Ryż uprzednio ugotować (20 minut we wrzącej wodzie) wymieszać z jajkami, mąką, mlekiem, cukrem waniliowy, i cukrem. Białka ubić na pianę sztywną, i delikatnie wymieszać z masą ryżową, dodajemy szczyptę soli. Niewielkie placuszki kładziemy na patelni na rozgrzany olej i smażymy z obu stron na złoty kolor (tak samo jak placki ziemniaczane) Podawać od razu po usmażeniu.
Uwagi:
Spożywać racuszki można na wiele sposobów z dżemem, cukrem pudrem czekoladą lub powidłami.Wszystkie są wyśmienite.
Autor: Iza
Zobacz inne przepisy użykownika!
Ciasta i Desery
Kuchnia Polska
Potrawy mączne weg.
Komentarze:
Autor: martunia0704
Data: 2009-04-30
Świetne i pyszne :))) Polecam !!!
Autor: Wube
Data: 2009-04-27
polecam coś nowego
Autor: martunia0704
Data: 2009-04-06
Pycha polecam!
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/6926/Racuszki-babuni