ßßß
Ostatnio nie wypiekam jakoś zbytnio często, bo jest po prostu bardzo gorąco. Moja młodzież, nie mówiąc już o małżonku też zaczęła dbać o zdrowie i zadowala się ciastem co drugi tydzień. Osobiście nie jadam zbyt dużo węglowodanów, ale sam widok i zapach ciasta mi wystarczy. Co na deser przy niedzieli? Polecam przepis na czekoladowe ciasto poniżej.
prostokątna forma 25 cm x 35 cmSkładniki:200 g gorzkiej czekolady, u mnie 75% kakao6 łyżek kakao bez cukru100 ml wrzącej wody100 ml zaparzonej mocnej kawy225 g pszennej mąki125 g cukru125 g brązowego cukru1 łyżeczka waniliowego ekstraktu1 łyżeczka proszku do pieczenia½ łyżeczki soli200 g gęstego jogurtu naturalnego50 ml kokosowego oleju lub innego oleju3 jajka300 g truskawek do dekoracjiPolewa120 g czekolady85 masła200 g cukru pudru2 łyżki kko100 ml śmietanki
Nastaw piekarnik na 175ºC. Wyłóż formę papierem do pieczenia. W misce wymieszaj suche składniki czyli mąkę, cukier, sól i proszek do pieczenia. W drugiej misce umieść pokruszoną czekoladę, waniliowy ekstrakt i kakao. Zalej gorącą kawą i wrzątkiem. Mieszaj aż czekolada się rozpuści. Do przestudzonej czekolady dodaj olej jogurt i jajka. Wymieszaj na gładką masę. Dodaj wymieszane suche składniki i dokładnie wymieszaj. Przełóż masę do formy i rozprowadź równomiernie. Wstaw ciasto do nagrzanego piekarnika i piecz przez około 30 minut. Wyjmij z piekarnika i ostudź.Zrób polewę rozpoczynając od przygotowania kąpieli wodnej. Pokrusz czekoladę i umieść w naczyniu. dodaj pokrojone masło, śmietankę, kakao i cukier puder. Mieszaj aż czekolada i masło całkowicie się rozpuszczą. Poczekaj aż polewa lekko stężeje i posmaruj nią ciasto. Obłóż ciasto truskawkami i pokrój na kwadraty. Smacznego!