Wykonanie
Niedziela! Dzisiaj proponuję przepis na gulasz z
indyka i salsiccia . Jest to smaczne danie, które świetnie pasuje do
ziemniaków,
ryżu lub
kaszy. Gulasz z
fileta z piersi indyka, więc trzeba go traktować podobnie jak
filet z kurczaka, tak aby
mięso było miękkie i soczyste.Uwielbiam
mięsne gulasze . U mnie to najczęściej obiad na dwa dni. Gotuję zatem większą porcję gulaszu, dzisiaj jedliśmy go z
ziemniakami, jutro S. ugotuje najpewniej
ryż…
Ten gulasz zrobiłam na bazie karmelizowanej
cebuli. Ma fajny lekko słodki smak. Jest to jeden z moich ulubionych gulaszy z drobiu. Dodałam również aromatyczną salsiccia. Znacie tą znaną włoską
kiełbasę na surowo? Świetnie pasuje na mielone lub do gulaszu z
indykiem.
4 – 6 porcjiSkładniki:400 g
fileta z piersi indyka300 g surowej salsiccia3 duże
cebule50 g
masła1 łyżka
miodu2 łyżki
natki pietruszki500 ml
śmietany, 30 %100 g creme fraiche lub kwaśnej
śmietany1 łyżeczka
słodkiej papryki w proszku4 ziarna
ziela angielskiego1 łyżeczka
czarnego pieprzu, grubo mielonego2 łyżeczki
soli lub wedle smaku
Zacznij od
cebuli. Pokrój
cebulę w piórka. Rozpuść
masło na patelni. Jedną łyżkę
masła zachowaj. Zeszklij
cebulę, następnie dodaj
miód i smaż
cebulę na małym ogniu przez 30 minut. Karmelizowana
cebula nabierze złotego koloru.Zdejmij flak i pokrój
kiełbasę w plasterki i zrumień
kiełbasę na łyżce
masła. Dodaj
kiełbasę do usmażonej
cebuli. Pokrój
mięso indyka na cienkie paski i zrumień na tej samej patelni co smażyła się
kiełbasa.
Mięso powinno być niedosmażone.wlej
śmietanę do
cebuli z
kiełbasą, dopraw
solą,
pieprzem i
papryką. Zgnieć w moździerzu
ziele angielskie i dodaj do gulaszu. Gotuj przez 25 minut. Następnie dodaj kawałki
indyka i gotuj przez 3 minuty. Na koniec dodaj creme fraiche,
pietruszkę, wymieszaj i zagotuj gulasz. Podawaj gulasz z ziemniaczanym puree,
ryżem lub
kaszą oraz z
sałatką z warzyw. Smacznego!