Wykonanie
Pyszne duszone
żeberka. Świetne z
kaszą jęczmienną czy gotowanymi
ziemniakami. Nie wymagają dużo przygotowań a są pyszne i soczyste.
Składniki :
* 600 g
żeberek wieprzowych,
* 3 duże
cebule.
* 1
kostka rosołowa (ja użyłam warzywnej),
* 1/2 łyżeczki
soli,
* 1/2 łyżeczki
pieprzu czarnego,
* 1 łyżeczka
papryki słodkiej,
* 1 łyżeczka
papryki pikantnej,
* 3 łyżki
natki pietruszki,
* 2 łyżki
śmietany.
* 4 łyżki
oliwy,
Przygotowanie :
Do
oliwy dodać wszystkie
przyprawy.
Żeberka pokroić na kawałki z jedną lub dwoma kostkami, wymieszać z marynatą.
Warto zostawić je na noc w lodówce, jednak wystarczy nawet godzinka.
Mięso obsmażyć z każdej strony, przełożyć do garnka, zalać
wodą tak aby wszystko przykryła.
Cebulę pokroić na pół plasterki, zeszklić na pozostałym po żeberkach tłuszczu, dodać do
mięsa.
Wszystko gotować około godziny do półtorej ( do czasu aż
mięso będzie miękkie).
Dodać posiekaną
natkę pietruszki i
śmietanę, zagotować.
* W razie gdyby sos była za rzadki dodać łyżkę
mąki rozmieszanej z
wodą.