Wykonanie
Składniki : ( 4 porcje )* 0,5 - 0,7
karkówki,* 2- 3
cebule średniej wielkości,* 2
kostki rosołowe Knorra ( ja użyłam jednej warzywnej i jednej kurczakowej),* 1 łyżeczka
papryki pikantnej,* 3 łyżeczki
papryki słodkiej,*
pieprz,
sól,*
oliwa,* 2 łyżki
mąki,Przygotowanie:
Mięso myjemy, suszymy, kroimy w kawałki 1cm na 1cm, przekładamy do dużej miski. Solimy, popieprzymy i paprykujemy, skrapiamy
oliwą, mieszamy, zakrywamy folią spożywczą i odstawiamy na minimum godzinkę do lodówki (ja zostawiam
mięsko na noc ). Po wyjęciu
mięsa z lodówki przekładamy je na dużą patelnie i smażymy do zarumienienia. Do garnka wlewamy
wody trochę więcej niż potrzeba do zakrycia dna, dodajemy
kostki rosołowe. Gdy
mięso będzie gotowe przekładamy je do garnka i dolewamy tyle
wody aby wszystko było zakryte. Dusimy
mięsko około 1.5 godziny, do czasu aż będzie miękkie. Do szklanki wlewamy trochę
wody, dodajemy 2 łyżki
mąki, dobrze mieszamy i wlewamy do sosu pod koniec gotowania. Warto dodać także trochę
natki z
pietruszki, ale nie jest to konieczne.
Gotowe !