ßßß Cookit - przepis na Gulasz z karkówki.

Gulasz z karkówki.

nazwa

Wykonanie

Składniki : ( 4 porcje )
* 0,5 - 0,7 karkówki,
* 2- 3 cebule średniej wielkości,
* 2 kostki rosołowe Knorra ( ja użyłam jednej warzywnej i jednej kurczakowej),
* 1 łyżeczka papryki pikantnej,
* 3 łyżeczki papryki słodkiej,
* pieprz, sól,
* oliwa,
* 2 łyżki mąki,
Przygotowanie:
Mięso myjemy, suszymy, kroimy w kawałki 1cm na 1cm, przekładamy do dużej miski. Solimy, popieprzymy i paprykujemy, skrapiamy oliwą, mieszamy, zakrywamy folią spożywczą i odstawiamy na minimum godzinkę do lodówki (ja zostawiam mięsko na noc ). Po wyjęciu mięsa z lodówki przekładamy je na dużą patelnie i smażymy do zarumienienia. Do garnka wlewamy wody trochę więcej niż potrzeba do zakrycia dna, dodajemy kostki rosołowe. Gdy mięso będzie gotowe przekładamy je do garnka i dolewamy tyle wody aby wszystko było zakryte. Dusimy mięsko około 1.5 godziny, do czasu aż będzie miękkie. Do szklanki wlewamy trochę wody, dodajemy 2 łyżki mąki, dobrze mieszamy i wlewamy do sosu pod koniec gotowania. Warto dodać także trochę natki z pietruszki, ale nie jest to konieczne.
Gotowe !
Źródło:http://www.jusiagotuje.pl/2011/09/gulasz-z-karkowy-i-holenderskie-ciastko.html