Wykonanie
3 maja, 2019 by Magdalena Tomaszewska-BolałekPrzepis na polędwiczkę z
mlekiem kokosowym, to dobry pomysł na wiosenny obiadgotowany
ryż2 średnie
cebule1 średnia
czerwona papryka1 mała
cukinia200 ml
wody500 ml
mleka kokosowego4 liście kafiru
curry lub ulubiona
masalapasta
chilli (najlepiej słodka)
olej do smażenia
sólnatka pietruszki lub
kolendraPolędwiczkę kroimy na cienkie plasterki.
Cebulę kroimy w kostkę. Do głębokiego garnka wlewamy odrobinę
oleju i przesmażamy
polędwicę. Po około 5 minutach dodajemy
cebulę i dokładnie mieszamy. Po kolejnych 5 minutach dodajemy
cukinię pokrojoną w półksiężyce. Do garnka wlewamy 200 ml
wody i dodajemy: kafir,
curry (lub
masalę), pastę
chilli i
sól. Całość gotujemy przez 10-15 minut. Dodajemy
mleko kokosowe i pokrojoną
paprykę, gotujemy kolejne 5-10 minuty na wolnym ogniu.
Polędwiczki podajemy z
ryżem. Przed podaniem posypujemy posiekaną
natką pietruszki lub
kolendrą.
Podobne wpisyWarzywa z
mlekiem kokosowymCzarny
makaron ryżowy z warzywami w sosieRozgrzewająca zupa z
kurczakiem,
papryką,
kukurydzą i
pigwąTosty z pieczoną polędwiczką wieprzową,
bekonem,
sałatą i
natką pietruszkiŚledzie z
cebulą,
papryką i
koperkiemUdostępnij