ßßß
Ciasto francuskie jest łatwe w wykonaniu .Sekretem ważnym jest by produkty były w temperaturze pokojowej.Masło ewentualnie można zastąpić olejem ale prawdę mówiąc ja nie przepadam za ciastami z olejem. Jest niesamowicie pulchne ,nie za słodkie po prostu pyszne /jak dla mnie 🙂 /. Polecam serdecznie.Składniki: blaszka 20 x 25 cm3 szklanki mąki pszennej3 łyżeczki proszku do pieczeniaszczypta soli7 duże jajka1 szklanki drobnego cukru do wypieków1 cukier waniliowy z prawdziwą wanilią300 g masła, roztopionego i przestudzonego200 g borówek amerykańskich200 g winogronacukier puder do posypaniaWykonanie:Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę pszenną, sól i proszek do pieczenia przesiewamy i łączymy..W misie miksera umieszczamy jajka i cukier i cukier waniliowy. Roztrzepujemy do połączenia i ubicia /dosłownie przez chwilę/ do otrzymania jednolitej mieszaniny która lekko jest spieniona / nie ubijamy do puszystości/. Dodajemy roztopione i przestudzone masło wlewając cienką strużka mieszając mikserem .Następnie przesiane suche składniki , wszystko mieszamy szpatułką do połączenia się składników.Wsypujemy umyte i obtoczone w mące owoce .Delikatnie mieszamy .Ciasto przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 175 stopni C przez około 35 – 40 minut lub do tzw. suchego patyczka. Wyjmujemy z pieca ,po przestudzeniu posypujemy cukrem pudrem lub lukrem .(Odwiedzono 286 razy, 1 wizyt dzisiaj)Powiązany przepis:ciasto francuskie ze śliwkami
galareta drobiowa z różnych rodzajów mięsarisotto z kurczakiem i grzybami leśnymiPotrawy WielkanocneNajnowsze wpisypowidła śliwkowe z cytrynąkremówka dla zapracowanych :)czekoladowy dżem śliwkowygalareta drobiowa w słoikachgalareta drobiowa z różnych rodzajów mięsaAKTUALNOŚCIALKOHOLE DOMOWEBEZ KATEGORIICIASTADANIA DIETETYCZNEDANIA GŁÓWNEDANIA MIĘSNEDANIA REGIONALNEDANIA WEGETARIAŃSKIE / BEZMIĘSNEDANIA Z KARKÓWKIDESERYKREMYNAPOJE / KOKTAJLEPOLEWYPRZETWORY / ZAPRAWYPRZYSTAWKIRYBY / OWOCE MORZASAŁATKI / SURÓWKISŁODKOŚCISŁOWNIK KULINARNYŚNIADANIASOSYZUPYO blogu
Witam. Pomysł na tego bloga wziął się stąd, że zobaczyłem w internecie reklamę akcesoriów kuchennych i pisało w niej "Ugotujmy Coś". I pomyślałem, że to dobra nazwa na blog kulinarny. Zarejestrowałem więc domenę i pozostało dodawać przepisy. Jeszcze dodam, że lubię i gotować i zjeść coś smacznego a moje ulubione programy kulinarne to "Makłowicz w podróży" i "Smaki Polskie”. Pozdrawiam.Krzysztof Milewski
Gotowanie jest moja pasją od zawsze. Lubie gotować i eksperymentować. Podróże przyczyniły do rozszerzenie mojego sposobu patrzenia na smaki i gotowanie. Niemniej ciągle się uczę i podpatruje, analizuje i wyciągam wnioski. Mam nadzieję ,że moje potrawy przypadną Państwu do gustu.Jolanta MarcinkiewiczFacebookJeśli jesteś sympatykiem blogu kulinarnego ugotujmycos.pl to zachęcamy Cię do polubienia naszego fanpage .Popularne przepisyzupa z botwinki wegetariańska
tatar według przepisu Magdy Gessler
karkówka pieczona w całości
Witamy. Aby strona mogła działać potrzebujemy pieniędzy na opłacenie domeny i hostingu. Prosimy Drogi Czytelniku abyś wpłacił ile możesz. Możliwe, że dzięki Twojej wpłacie następnym razem gdy coś będziesz szukał w internecie będziesz mógł znaleźć to na naszej stronie. Gdy zbierzemy wymaganą sumę to ta informacja nie będzie się już wyświetlać (przynajmniej nie w tym roku). Pieniądze prosimy przesłać na konto: 50 1020 5558 1111 1705 2630 0081 Milewski Krzysztof Kotlarska 1/2 64-610 Rogoźno. W tytule przelewu prosimy wpisać: Na działalność blogu ugotujmycos.pl Dziękujemy i pozdrawiamy.
ZakładkiCzym jest blog kulinarny, jak go założyćDOBRE RADYKONTAKTKUCHNIE ŚWIATA – SŁOWNIK POJĘĆPOLITYKA CIASTECZEKPOLITYKA PRYWATNOŚCIPOTRAWY OKOLICZNOŚCIOWEPRZELICZNIK KULINARNYSAVOIR-VIVRE PRZY STOLEWSPÓŁPRACA
MetaZaloguj sięKanał RSS z wpisamiKanał RSS z komentarzamiWordPress.org