Lista składników6 plastrów schabu z kością sól 1/2 łyżeczki pieprzuziołowego 1/2 łyżeczki czosneku niedzwiedziego 1 łyżeczka papryki słodkiej 1/2 łyżeczki papryki ostrej 1/2 łyżeczki suszonego rozmarynu 1 łyżka sosu sosjowego 400 g kurek 500 ml bulionu 5 suszonych pomidorków 1 średnia cebula [n] Drugie podanie 100 ml śmietany 1 łyżeczka mąki ominąć serSchab ten będzie idealny na imprezy rodzinne jak i na specjalne obiady. Drugi sposób podania opisałam na dole 🙂Wykonanie – schab delikatnie rozbić. Doprawić solą, pieprzem, czosnkiem niedźwiedzim, papryką słodką i ostrą, rozmarynem. Jak są duże kawałki schabu można przekroić je na połowę. Na rozgrzanej patelni z odrobiną oleju obsmażyć schab na złoty kolor z obydwu stron. następnie rozłożyć schab na dnie naczynia żaroodpornego.Na tej samej patelni smażyć cebulkę pokrojoną w piórka. Jak cebula straci kolor surowizny wrzucić kurki i chwilkę smażyć. Możecie użyć innych grzybów leśnych lub ciemnych pieczarek. Wlać bulion, sos sojowy i dodać pokrojone pomidorki suszone. Wymieszać i wylać na schab.Pieczenie – Piekarnik nagrzać do 200 C i piec pod przykryciem 20 minut. Posypać potartym serem i wstawić do piekarnika na 1 minutę.Na imprezie danie miało powodzenie. SmacznegoDrugie wykonanieDrugi raz zrobiłam to danie na obiad do ziemniaków. Wykonanie takie samo jak wyżej, tylko pominąć ser. Na koniec dodać śmietanę do sosu i lekko zagęścić sos mąką. Zlać sos do garnuszka i zagotować sos. Mąkę przed dodaniem rozmieszać w małej ilości wody i wlać do sosu. Zagotować.Naprawdę pyszny sosik.Polecam.