Wykonanie
Delikatne
mięso indycze, duszone z
grzybami, to jedno z naszych ulubionych dań. Żarłoczek cieszy się wracając z pracy i czując zapach pysznego jedzenia już w korytarzu. Bo przecież wiadomo, że u sąsiadów tak smakowitych zapachów i jedzenia nie ma :D Takie pyszności tylko u nas ! Dzisiaj prosty przepis na bardzo smaczny obiad.

czas przygotowania : ok. 2 , 5 godzinyskładniki :ok. 800 g udźca indyczego bez skóry i kości2 łyżki
sosu ostrygowego1/2 łyżeczki
soli1 łyżeczka
pieprzu ziołowego1/3 łyżeczki
papryki ostrej mielonej1 łyżeczka listków
tymianku2 duże ząbki
czosnku2 średnie
cebule2 czubate łyżeczki
mąki kukurydzianej1/2 szkl. białego
wytrawnego wina1/2 szkl.
bulionu jarzynowego albo drobiowo-jarzynowegook. 500 g świeżych
kurek3 - 4 łyżki
śmietany2 łyżki
masła klarowanegosposób przygotowania :
mięso umyłam i dobrze osuszyłam. Pokroiłam w dość dużą kostkę. Posypałam
solą,
pieprzem ziołowym i
ostrą papryką. Dodałam
sos ostrygowy, posiekany drobno
czosnek oraz
mąkę kukurydzianą, wymieszałam dokładnie i odstawiłam na godzinę do lodówki.
Kurki dokładnie oczyściłam i opłukałam. Większe sztuki porozrywałam na mniejsze części.
Cebule obrałam, pokroiłam w ćwierć plasterki.W rondlu rozgrzałam mocno
masło. Wrzuciłam zamarynowane
mięso i pozwoliłam mu się przysmażyć. Dopiero wtedy poodwracałam kawałki żeby zrumieniły się ze wszystkich stron. Do podsmażonego
mięsa dodałam
cebulę, smażyłam razem kilka chwil aż się zeszkliła. Następnie wlałam
wino i
bulion, dusiłam aż
mięso zmiękło. Dopiero wtedy dorzuciłam
kurki i
tymianek, dusiłam jeszcze ok. 15 minut. Na sam koniec dodałam troszeczkę
śmietanki, ale można z tego zrezygnować.Podałam z
makaronem i surówką.