ßßß Cookit - przepis na Gulasz z indyka z kurkami

Gulasz z indyka z kurkami

nazwa

Wykonanie

Delikatne mięso indycze, duszone z grzybami, to jedno z naszych ulubionych dań. Żarłoczek cieszy się wracając z pracy i czując zapach pysznego jedzenia już w korytarzu. Bo przecież wiadomo, że u sąsiadów tak smakowitych zapachów i jedzenia nie ma :D Takie pyszności tylko u nas ! Dzisiaj prosty przepis na bardzo smaczny obiad.
czas przygotowania : ok. 2 , 5 godziny
składniki :
ok. 800 g udźca indyczego bez skóry i kości
2 łyżki sosu ostrygowego
1/2 łyżeczki soli
1 łyżeczka pieprzu ziołowego
1/3 łyżeczki papryki ostrej mielonej
1 łyżeczka listków tymianku
2 duże ząbki czosnku
2 średnie cebule
2 czubate łyżeczki mąki kukurydzianej
1/2 szkl. białego wytrawnego wina
1/2 szkl. bulionu jarzynowego albo drobiowo-jarzynowego
ok. 500 g świeżych kurek
3 - 4 łyżki śmietany
2 łyżki masła klarowanego
sposób przygotowania : mięso umyłam i dobrze osuszyłam. Pokroiłam w dość dużą kostkę. Posypałam solą, pieprzem ziołowym i ostrą papryką. Dodałam sos ostrygowy, posiekany drobno czosnek oraz mąkę kukurydzianą, wymieszałam dokładnie i odstawiłam na godzinę do lodówki.
Kurki dokładnie oczyściłam i opłukałam. Większe sztuki porozrywałam na mniejsze części. Cebule obrałam, pokroiłam w ćwierć plasterki.
W rondlu rozgrzałam mocno masło. Wrzuciłam zamarynowane mięso i pozwoliłam mu się przysmażyć. Dopiero wtedy poodwracałam kawałki żeby zrumieniły się ze wszystkich stron. Do podsmażonego mięsa dodałam cebulę, smażyłam razem kilka chwil aż się zeszkliła. Następnie wlałam wino i bulion, dusiłam aż mięso zmiękło. Dopiero wtedy dorzuciłam kurki i tymianek, dusiłam jeszcze ok. 15 minut. Na sam koniec dodałam troszeczkę śmietanki, ale można z tego zrezygnować.
Podałam z makaronem i surówką.
Źródło:http://smacznapyza.blogspot.com/2013/09/gulasz-z-indyka-z-kurkami.html