ßßß Cookit - przepis na Zupa paprykowo-musztardowa

Zupa paprykowo-musztardowa

nazwa

Wykonanie

Prawdziwie jesienna zupa. Świetne połączenie smaków. Na początku czuć paprykę a po chwili dopiero przychodzi lekki posmak musztardy. Bardzo smaczna, prosta, szybka i pożywna. Przepis zwąchałam na blogu Kini87 Kultura kulinarna :)
Składniki :
400 ml bulionu
2 duże żółte papryki
200 ml białego wytrawnego wina
80 ml śmietany
1 cebula
1 ząbek czosnku
2 łyżki masła
2 łyżeczki musztardy ( u mniej 1 rosyjskiej i jedna zwykłej może być np. sarepska )
sól, pieprz
do podania grzanki
Masło rozpuszczamy w garnku. Czosnek, cebulę siekamy, wrzucamy do garnka i na niewielkim ogniu podsmażamy na złoty kolor. W tym czasie paprykę oczyszczamy z nasion, kroimy w dość sporą kostkę. Dokładamy do cebuli i dalej smażymy aż papryka nieco zmięknie. Kolejno wlewamy wino, doprowadzamy do wrzenia, gotujemy około 5 minut, żeby alkohol wyparował. Po tym czasie dolewamy bulion. Gotujemy pod przykryciem 15 minut. Następnie zupę zestawiamy z ognia, doprawiamy solą, pieprzem, dodajemy musztardę i wcześniej zahartowaną śmietanę. Miksujemy na krem. Podajemy z grzankami.
Smacznego :)
Źródło:http://kuchennefascynacje.blox.pl/2011/10/Zupa-paprykowo-musztardowa.html