Wykonanie
Prawdziwie jesienna zupa. Świetne połączenie smaków. Na początku czuć
paprykę a po chwili dopiero przychodzi lekki posmak
musztardy. Bardzo smaczna, prosta, szybka i pożywna. Przepis zwąchałam na blogu Kini87 Kultura kulinarna :)

Składniki :400 ml
bulionu2 duże
żółte papryki200 ml białego
wytrawnego wina80 ml
śmietany1
cebula1 ząbek
czosnku2 łyżki
masła2 łyżeczki
musztardy ( u mniej 1 rosyjskiej i jedna zwykłej może być np. sarepska )
sól,
pieprzdo podania grzanki
Masło rozpuszczamy w garnku.
Czosnek,
cebulę siekamy, wrzucamy do garnka i na niewielkim ogniu podsmażamy na złoty kolor. W tym czasie
paprykę oczyszczamy z nasion, kroimy w dość sporą kostkę. Dokładamy do
cebuli i dalej smażymy aż
papryka nieco zmięknie. Kolejno wlewamy
wino, doprowadzamy do wrzenia, gotujemy około 5 minut, żeby
alkohol wyparował. Po tym czasie dolewamy
bulion. Gotujemy pod przykryciem 15 minut. Następnie zupę zestawiamy z ognia, doprawiamy
solą,
pieprzem, dodajemy
musztardę i wcześniej zahartowaną
śmietanę. Miksujemy na krem. Podajemy z grzankami.Smacznego :)