Wykonanie
Sałatka z
kurczakiem i grzankami poradzi sobie w każdej sytuacji! 🙂 Będzie super przekąską podczas posiadówki ze znajomymi,
hitem rodzinnej imprezy lub po prostu drugim śniadaniem czy obiadem do pracy. Dla mnie akurat była pyszną kolacją, którą zjadłam do lampki
czerwonego wina.
Sałatka z
kurczakiem i grzankami smakuje najlepiej, kiedy jest zrobiona na świeżo i polana sosem tuż przed podaniem – wtedy wszystkie składniki będą jędrne. Mam nadzieję, że
sałatka zadowoli Wasze podniebienia i chętnie będziecie wracać po przepis – ja zapewniam, że warto, ale oceńcie sami 🙂 Smacznego!Zobacz też:
Sałatka z
awokado i
serem fetaSałatka z pieczoną
marchewką,
granatem i
serem fetaPorcji: 4 Czas gotowania: 20 minutSkładniki2
piersi z kurczakasałata rzymska200 g
pomidorków koktajlowych300 g
twardego sera typu
parmezan3-4 kromki dowolnego
pieczywa2 łyżki
oliwy z oliwekdo marynaty
kurczaka: 3 łyżeczki
słodkiej papryki, 2 łyżeczki
tymianku, łyżeczka
soli, szczypta
pieprzu, 2 łyżki
olejudo sosu: 2 łyżki kwaśnej
śmietany 18%, łyżeczka ostrej
musztardy, 2 łyżki
oliwy z oliwek, łyżka
octu winnegoPrzepis1
Piersi kurczaka kroimy na cieńsze plastry, marynujemy w
papryce,
tymianku,
soli,
pieprzu i
oleju. Odstawiamy na kilka minut. Smażymy na patelni grillowej do zrumienienia i kroimy w kostkę. Można też podsmażyć na zwykłej patelni.2Liście
sałaty rwiemy na drobniejsze kawałki,
pomidorki kroimy na pół, a
ser kroimy w cieniutkie plasterki.3Kromki
pieczywa kroimy w kostkę, polewamy 2 łyżkami
oliwy i podsmażamy na suchej patelni do momentu, aż
pieczywo się mocno zrumieni z każdej strony.4Składniki sosu mieszamy ze sobą - najlepiej wszystkie wlać do słoiczka i dokładnie wymieszać, potrząsając nim.5Wszystkie składniki sałatki dokładnie mieszamy, polewamy sosem i podajemy.