Pikantne leczo z cukinią

nazwa

Wykonanie

Pikantne leczo z cukinią to moja propozycja na deszczowe i chłodne dni. Idealnie rozgrzewa, jest sycące oraz aromatyczne. Jeżeli natomiast nie przepadacie za ostrymi potrawami, dodajcie do lecza mniej ostrej papryki. Przy przygotowaniu lecza z cukinii należy pamiętać, aby go nie przegotować. Cukinia w daniu ma być miękka, ale chrupiąca – nie dopuśćmy do tego, aby całkowicie się rozgotowała. Leczo z cukinii oczywiście będzie tak samo smaczne, jednak pozbawione tej ciekawej struktury. Do stworzenia aromatycznego sosu w leczu, użyłam świeżych, malinowych pomidorów, możecie jednak śmiało przygotować danie z użyciem przecieru pomidorowego z kartonika lub pomidorów z puszki.
Zobacz też:
Leczo z dynią i papryką
Warzywne leczo z wołowiną
Pomidory nadziewane kaszą gryczaną, boczkiem i cebulką
Porcji: 6 Czas gotowania: 30 minut
Składniki
4 pęta kiełbasy śląskiej
2 cebule
2 ząbki czosnku
odrobina oleju do smażenia
4 pomidory
2 papryki
2 cukinie
4 łyżeczki ostrej papryki - lub mniej, według upodobań
2 łyżeczki słodkiej papryki
1,5 łyżeczki soli
pieprz do smaku
Przepis
1
Kiełbasę kroimy w kostkę, cebulę kroimy w pióra. Czosnek siekamy drobno. Kiełbasę podsmażamy na odrobinie oleju, kiedy się lekko zrumieni, dodajemy do niej cebulę i czosnek - smażymy do zeszklenia. Przekładamy do garnka.
2
W międzyczasie przygotowujemy pozostałe składniki. Z cukinii pozbywamy się gniazd nasiennych i kroimy w kostkę. Paprykę dzielimy na ćwiartki, pozbywamy się gniazd nasiennych i kroimy ją w paski. Pomidory obieramy ze skórek i kroimy w kostkę.
3
Do kiełbasy i cebuli, które są w garnku, dodajemy pomidory i dusimy około 15 minut.
4
Następnie dodajemy wszystkie inne składniki: paprykę, cukinię, ostrą paprykę, słodką paprykę, pieprz, sól.
5
Zostawiamy na małym ogniu pod przykryciem na około 10-20 minut - od czasu do czasu mieszając. Leczo będzie dobre, kiedy cukinia lekko zmięknie, ale będzie zachowywała jeszcze swój naturalny kolor.
6
Podajemy z ulubionym pieczywem, bądź ryżem.
Źródło:https://www.kuchniabazylii.pl/2018/05/pikantne-leczo-z-cukinia