Wykonanie

Moje wspomnienie z Polski - owalne pączki z nadzieniem
jabłkowym. Jeszcze wczoraj z siostrą rozmawiałyśmy o tym, czy pączki z
jabłkami wszędzie są owalne? W Słupsku były ;-). Przygotowujemy nadzienie
jabłkowe jak do szarlotki i nadziewamy pączki przed smażeniem, ale można też wykorzystać gotowe
jabłka ze słoika o ile nie są rozgotowane na mus. W takich pączkach (są cięższe niż tradycyjne) trudniej uzyskać białą obwódkę wokół, ale powinniście być cierpliwi i czekać na ładne wyrośnięcie uformowanych pączków. Tylko pączki, które będą dobrze wyrobione i lekkie po wyrośnięciu będą unosić się na tłuszczu a podczas smażenia uzyskacie charakterystyczną 'obrączkę'. Bo #bezobraczkitoniepaczki!Składniki na około 18 - 20 sztuk:600 g
mąki pszennej + kilka łyżek do podsypywania3
jajka100 g
masła, roztopionego70 g
cukru z prawdziwą
waniliąpół łyżeczki
soli2 łyżki ekstraktu z
wanilii (lub
wódki)250 ml letniego
mleka20 g świeżych
drożdży lub 10 g
drożdży suchychPonadto:tłuszcz do smażenia np.
olej rzepakowy,
olej kokosowy,
smalecnadzienie
jabłkowe, przepis poniżej
Mąkę pszenną przesiać, wymieszać z suchymi
drożdżami (ze świeżymi najpierw zrobić rozczyn). Dodać pozostałe składniki i wyrobić, pod koniec dodając rozpuszczony tłuszcz. Wyrabiać kilka minut, aż ciasto będzie gładkie i miękkie (starając się nie dosypywać
mąki, mimo iż ciasto będzie się lekko kleić; polecam wyrabiać mikserem z hakiem do
ciasta drożdżowego lub w maszynie do pieczenia
chleba). Wyrobione ciasto uformować w kulę, włożyć do oprószonej
mąką miski, przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (około 1,5 h).Po tym czasie ciasto wyjąć na oprószony
mąką blat, krótko wyrobić. Formować ręcznie - odrywać kawałki ciasta, odważyć około 60 g na każdy pączek i nadziać je
jabłkami: kawałek ciasta lekko spłaszczyć na kształt owalny, na sam środek nałożyć pełną łyżkę nadzienia
jabłkowego dokładnie skleić by nadzienie podczas smażenia nie wydostało się na zewnątrz. Uformować owalne pączki, następnie odłożyć je na ręczniczek lub stolnicę oprószoną
mąką pszenną. Pączki przykryć i pozostawić w cieple do podwojenia objętości (około 25 - 45 minut w zależności od temperatury; pączki powinny być dobrze napuszone, ale nie przerośnięte).Po wyrośnieciu smażyć pączki w tłuszczu rozgrzanym do temperatury 175ºC, po kilka minut z każdej strony. Temperatura tłuszczu nie powinna być zbyt wysoka, ponieważ pączki szybko zbrązowieją od zewnątrz, a w środku będą surowe.Po usmażeniu odkładać na bibułkę do odsączenia. Jeszcze ciepłe polukrować (przepis na
lukier poniżej).1,2 kg
jabłeksok z cytryny2 łyżki
cukrupół łyżeczki
cynamonu (jeśli lubicie) lub 1 łyżeczka pasty z
wanilii lub ziarenka z 1 pasty z
wanilii1/5 szklanki
wodyJabłka obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić w cienkie plasterki lub w kostkę. Wymieszać z
cukrem, cynamonem/wanilią i
cytryną, następnie garnek przenieść na palnik. Przez kilka minut gotować, mieszając często, do częściowego odparowania
wody.
Jabłka powinny zmięknąć i częściowo się rozpaść.
Lukier:1,5 szklanki
cukru pudru4 łyżki
soku z cytrynyCukier puder utrzeć z
sokiem do gładkości. Gęstość lukru regulować przez dodatek
soku z cytryny lub
cukru pudru.Jasna 'obrączka' na pączkach - tworzy się, gdy pączek jest pięknie wyrośnięty, napuszony i lekki jak chmurka. Wtedy unosi się na powierzchni
oleju bez problemów. Nie ma na tą 'obrączkę' wpływu przykrywanie garnka pokrywką podczas smażenia lub nalewanie
oleju tylko do połowy ich wysokości. To
mity.
Oleju musi być na tyle dużo, by pączek swobodnie w nim pływał i nie dotykał dna.Metoda dla maszynistów:Wszystkie składniki umieścić w maszynie do pieczenia według kolejności: płynne, sypkie, na końcu
drożdże. Nastawić program do wyrabiania i wyrastania ciasta 'dough'. Po tym czasie ciasto wyjąć, lekko zagnieść, i dalej postępować wg przepisu.Smażysz pączki po raz pierwszy? Koniecznie przeczytaj jak zrobić to perfekcyjnie ! Z notki dowiesz się
między innymi jakich błędów nie popełniać, jak prawidłowo nadziewać pączki i jakiego użyć tłuszczu do smażenia.Smacznego :-).
