Wykonanie
Na podstawie przepisu na
bananowe pączusie, plastry
jabłek zatopione w pysznym i prostym cieście pączkowym, wykonane z podstawowych składników łatwo dostępnych w każdym domu. Jeśli posiadacie więcej czasu - z przepisu na
drożdżowe racuchy można przygotować podobne placuszki, ale z dodatkiem
drożdży. Dla smakoszy
jabłek i pączków z
jabłkiem - musowe w okresie karnawału ;-). Bardzo polecam!Składniki na ciasto:300 g
mąki pszennej2 duże
jajka200 ml
mlekaszczypta
soli3 łyżki
cukru2 łyżeczki
proszku do pieczenia1 łyżka ekstraktu z
wanilii (lub
wódki)Ponadto:4 - 5
jabłekcukier cynamonowy (wymieszać: 4 łyżki drobnego
cukru + 4 łyżki
cukru pudru + 1 łyżka
cynamonu)
olej rzepakowy lub
kokosowy, do smażeniaWszystkie składniki na ciasto umieścić w naczyniu i zmiksować blenderem, do połączenia. Ciasto powinno być w miarę gęste, jednolite, bez grudek.
Jabłka obrać, wydrążyć od góry gniazda nasienne (np. takim urządzeniem) i pokroić na 0,5 cm plastry (nie cieńsze, by się nie łamały w gęstym cieście).W cieście zanurzać z obu stron plastry
jabłek, pokrywając je gęstym
ciastem.Smażyć w głębokim tłuszczu, jak pączki, w temperaturze 175ºC, z obu stron, do wysmażenia. Po smażeniu odkładać na ręczniczek kuchenny do odsączenia. Po lekkim przestudzeniu obtaczać w cukrze
cynamonowym (dwukrotnie) i układać na paterze.Smacznego :-).