Wykonanie
Pyszne i szybkie pączusie z dodatkiem pokrojonych w plasterki
bananów. Wilgotne od
owoców, ale nie nasiąkające tłuszczem. Szybkość przygotowania to ich duża zaleta; są bez dodatku
drożdży więc nie trzeba czekać na ich wyrośnięcie, za to wspaniale napuszają się w gorącym tłuszczu. Podałam je oprószone
cukrem pudrem, ale wielbiciele
bananów może zachcą obtoczyć je w cukrze
cynamonowym a może polać sosem czekoladowym? :-)Składniki na ciasto:300 g
mąki pszennej2 duże
jajka170 ml
mlekaszczypta
soli3 łyżki
cukru2 łyżeczki
proszku do pieczenia1 łyżka ekstraktu z
wanilii (lub
wódki)Ponadto:4
banany, pokrojone w plasterki
cukier puder, do obtoczenia
olej rzepakowy lub
kokosowy, do smażeniaWszystkie składniki na ciasto umieścić w naczyniu i zmiksować blenderem, do połączenia. Ciasto powinno być w miarę gęste, jednolite, bez grudek. Dodać pokrojone w plasterki
banany, wymieszać do ich przykrycia
ciastem.Smażyć w głębokim tłuszczu nabierając łyżką (maczaną uprzednio w
oleju) porcje ciasta (1 pączek = 1 pełna łyżka), jak pączki, w temperaturze 175ºC, z obu stron, do wysmażenia. Po smażeniu odkładać na ręczniczek kuchenny do odsączenia. Po lekkim przestudzeniu obtaczać w cukrze pudrze i układać na paterze.Smacznego :-).