Wykonanie
Funnel cakes to szybkie lane
ciasteczka bardzo popularne w Ameryce Północnej - przygotowane ciasto wylewamy bezpośrednio na rozgrzany
olej (oryginalnie przez lejek, ale prościej z butelki z wyciętym otworkiem), smażymy i podajemy na słodko. Ekspresowe do przygotowania i nie wymagające dużego nakładu pracy. Bardziej puszyste (te grubsze) lub chrupiące (te cieńsze), smakują podobnie do pączków lub
faworków (każdy miał u nas inne zdanie ;-) i pewnie nie bez powodu zwane są w Polsce 'lanym chrustem' :-). Polecam!Składniki na około 20 sztuk (17 cm średnicy):1 i 3/4 szklanki
mleka2 i 1/2 szklanki
mąki pszennej2
jajka1/4 szklanki
cukruszczypta
soli1,5 łyżeczki
proszku do pieczenia2 łyżeczki ekstraktu z
wanilii (lub
wódki)Wszystkie składniki umieścić w blenderze kielichowym i zmiksować, do połączenia (można też użyć blendera ręcznego). Powinno powstać gładkie, bezgrudkowe ciasto o gęstości ciasta na pancakes.Ponadto:
olej rzepakowy lub
kokosowy do smażenia
cukier puder do oprószeniamała butelka po wodzie (0,5L) z otworkiem zrobionym w zakrętce na szerokość około 5 mmPrzygotowane ciasto przelać do butelki, zakręcić. Do małej patelni (u mnie o średnicy 20 cm) nalać
oleju do wysokości około 3 cm. Rozgrzać do temperatury 175ºC. Przechylając butelkę wylewać ciasto na rozgrzany
olej, ruchem spiralnym, od zewnątrz ku środkowi, dodatkowo tworząc esy-floresy. Smażyć z obu stron do złotobrązowego koloru. Wyjmować i odkładać do odcieknięcia na papierowy ręczniczek kuchenny.Podawać oprószone
cukrem pudrem (lub
cukrem z
cynamonem,
czekoladą, z
bitą śmietaną i
owocami).Smacznego :-).
Źródło przepisu - Laura in the Kitchen .