ßßß
Funnel cakes to szybkie lane ciasteczka bardzo popularne w Ameryce Północnej - przygotowane ciasto wylewamy bezpośrednio na rozgrzany olej (oryginalnie przez lejek, ale prościej z butelki z wyciętym otworkiem), smażymy i podajemy na słodko. Ekspresowe do przygotowania i nie wymagające dużego nakładu pracy. Bardziej puszyste (te grubsze) lub chrupiące (te cieńsze), smakują podobnie do pączków lub faworków (każdy miał u nas inne zdanie ;-) i pewnie nie bez powodu zwane są w Polsce 'lanym chrustem' :-). Polecam!Składniki na około 20 sztuk (17 cm średnicy):1 i 3/4 szklanki mleka2 i 1/2 szklanki mąki pszennej2 jajka1/4 szklanki cukruszczypta soli1,5 łyżeczki proszku do pieczenia2 łyżeczki ekstraktu z wanilii (lub wódki)Wszystkie składniki umieścić w blenderze kielichowym i zmiksować, do połączenia (można też użyć blendera ręcznego). Powinno powstać gładkie, bezgrudkowe ciasto o gęstości ciasta na pancakes.Ponadto:olej rzepakowy lub kokosowy do smażeniacukier puder do oprószeniamała butelka po wodzie (0,5L) z otworkiem zrobionym w zakrętce na szerokość około 5 mmPrzygotowane ciasto przelać do butelki, zakręcić. Do małej patelni (u mnie o średnicy 20 cm) nalać oleju do wysokości około 3 cm. Rozgrzać do temperatury 175ºC. Przechylając butelkę wylewać ciasto na rozgrzany olej, ruchem spiralnym, od zewnątrz ku środkowi, dodatkowo tworząc esy-floresy. Smażyć z obu stron do złotobrązowego koloru. Wyjmować i odkładać do odcieknięcia na papierowy ręczniczek kuchenny.Podawać oprószone cukrem pudrem (lub cukrem z cynamonem, czekoladą, z bitą śmietaną i owocami).Smacznego :-).
Źródło przepisu - Laura in the Kitchen .