ßßß Cookit - przepis na Funnel cakes - smażone ciasteczka

Funnel cakes - smażone ciasteczka

nazwa

Wykonanie

Funnel cakes to szybkie lane ciasteczka bardzo popularne w Ameryce Północnej - przygotowane ciasto wylewamy bezpośrednio na rozgrzany olej (oryginalnie przez lejek, ale prościej z butelki z wyciętym otworkiem), smażymy i podajemy na słodko. Ekspresowe do przygotowania i nie wymagające dużego nakładu pracy. Bardziej puszyste (te grubsze) lub chrupiące (te cieńsze), smakują podobnie do pączków lub faworków (każdy miał u nas inne zdanie ;-) i pewnie nie bez powodu zwane są w Polsce 'lanym chrustem' :-). Polecam!
Składniki na około 20 sztuk (17 cm średnicy):
1 i 3/4 szklanki mleka
2 i 1/2 szklanki mąki pszennej
2 jajka
1/4 szklanki cukru
szczypta soli
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżeczki ekstraktu z wanilii (lub wódki)
Wszystkie składniki umieścić w blenderze kielichowym i zmiksować, do połączenia (można też użyć blendera ręcznego). Powinno powstać gładkie, bezgrudkowe ciasto o gęstości ciasta na pancakes.
Ponadto:
olej rzepakowy lub kokosowy do smażenia
cukier puder do oprószenia
mała butelka po wodzie (0,5L) z otworkiem zrobionym w zakrętce na szerokość około 5 mm
Przygotowane ciasto przelać do butelki, zakręcić. Do małej patelni (u mnie o średnicy 20 cm) nalać oleju do wysokości około 3 cm. Rozgrzać do temperatury 175ºC. Przechylając butelkę wylewać ciasto na rozgrzany olej, ruchem spiralnym, od zewnątrz ku środkowi, dodatkowo tworząc esy-floresy. Smażyć z obu stron do złotobrązowego koloru. Wyjmować i odkładać do odcieknięcia na papierowy ręczniczek kuchenny.
Podawać oprószone cukrem pudrem (lub cukrem z cynamonem, czekoladą, z bitą śmietaną i owocami).
Smacznego :-).
Źródło przepisu - Laura in the Kitchen .
Źródło:http://www.mojewypieki.com/przepis/funnel-cakes-lane-ciasteczka