Wykonanie
Poziom trudnościPyszny, szybki, łatwy deser. Teraz, jesienią
jabłka są najlepsze i można z nich wymyślać ciekawe dania. Na
jabłka w cieście wybieram
jabłka twarde, o zwartym miąższu. Takie
jabłka, które nie rozpadną się podczas smażenia.Porcja na 6 – 7 osóbSkładniki:3
jajka600 ml
maślanki½ łyżeczki ekstraktu z
wanilii½ łyżeczki
soli450 g
mąki pszennej2 pełne łyżeczki (20 g)
proszku do pieczenia6
jabłekolej rzepakowy do smażenia
cukier pudercynamon w proszkuSposób przygotowania:W misce umieścić
jajka,
maślankę,
wanilię,
sól,
mąkę i
proszek do pieczenia i wszystko dokładnie wymieszać.
Jabłka wydrylować – czyli wykroić gniazdo nasienne, obrać ze skórki i pokroić w poprzek na 6 równych plastrów.
Na patelni rozgrzać
olej. Każdy plaster
jabłka zanurzyć w cieście.
Smażyć po 3 – 4 plastry na rumiano z obu stron.
Po smażeniu odkładać je na ręcznik papierowy, żeby oddały nadmiar tłuszczu.
Przełożyć na talerz i posypać
cukrem pudrem z odrobiną
cynamonu. Najlepiej smakują na gorąco, chociaż zimne też cieszą się sporą popularnością.
Smacznego!