ßßß Cookit - przepis na Jabłka w cieście

Jabłka w cieście

nazwa

Wykonanie

Poziom trudności
Pyszny, szybki, łatwy deser. Teraz, jesienią jabłka są najlepsze i można z nich wymyślać ciekawe dania. Na jabłka w cieście wybieram jabłka twarde, o zwartym miąższu. Takie jabłka, które nie rozpadną się podczas smażenia.
Porcja na 6 – 7 osób
Składniki:
3 jajka
600 ml maślanki
½ łyżeczki ekstraktu z wanilii
½ łyżeczki soli
450 g mąki pszennej
2 pełne łyżeczki (20 g) proszku do pieczenia
6 jabłek
olej rzepakowy do smażenia
cukier puder
cynamon w proszku
Sposób przygotowania:
W misce umieścić jajka, maślankę, wanilię, sól, mąkę i proszek do pieczenia i wszystko dokładnie wymieszać.
Jabłka wydrylować – czyli wykroić gniazdo nasienne, obrać ze skórki i pokroić w poprzek na 6 równych plastrów.
Na patelni rozgrzać olej. Każdy plaster jabłka zanurzyć w cieście.
Smażyć po 3 – 4 plastry na rumiano z obu stron.
Po smażeniu odkładać je na ręcznik papierowy, żeby oddały nadmiar tłuszczu.
Przełożyć na talerz i posypać cukrem pudrem z odrobiną cynamonu. Najlepiej smakują na gorąco, chociaż zimne też cieszą się sporą popularnością.
Smacznego!
Źródło:http://jagodzianka.com/2015/10/jablka-w-ciescie