ßßß Cookit - przepis na Baci di ricotta

Baci di ricotta

nazwa

Wykonanie

Delikatne serowo - cynamonowe pączusie, miękkie i rozpływające się w ustach. W smaku jakby pomiędzy pączkiem klasycznym a hiszpańskim, delikatniejsze niż serowe oponki, a mięciutkie nawet dnia następnego. Pięknie puchną na patelni, a smaczne są zarówno na gorąco jak i na zimno. No i jak zwykle u Nigelli - mało z nimi roboty ;-). Godne polecenia.
Składniki (na 1 talerz):
200 g serka ricotta
2 jajka
75 g mąki pszennej
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
pół łyżeczki cynamonu
1 łyżka cukru pudru
pół łyżeczki ekstraktu z wanilii
Ponadto:
olej do smażenia
cukier puder do posypania
Serek ricotta i jajka ubić mikserem na gładką masę. Dodać mąkę, proszek do pieczenia, sól, cynamon, cukier i wanilię. Ubić wszystko mikserem.
Do płytkiego garnuszka lub patelni nalać 2 - 3 cm oleju. Rozgrzać. Łyżeczką wykładać ciasto na rozgrzany tłuszcz. Smażyć z obu stron jak pączki (w średniej temperaturze, by zdążyły 'dojść' w środku). Przed podaniem posypać cukrem pudrem.
Smacznego :-).
Źródło przepisu - Nigella Lawson 'Feast'.
Źródło:http://www.mojewypieki.com/przepis/baci-di-ricotta