Wykonanie
Delikatne
serowo -
cynamonowe pączusie, miękkie i rozpływające się w ustach. W smaku jakby pomiędzy pączkiem klasycznym a hiszpańskim, delikatniejsze niż
serowe oponki, a mięciutkie nawet dnia następnego. Pięknie puchną na patelni, a smaczne są zarówno na gorąco jak i na zimno. No i jak zwykle u Nigelli - mało z nimi roboty ;-). Godne polecenia.Składniki (na 1 talerz):200 g
serka ricotta2
jajka75 g
mąki pszennej1,5 łyżeczki
proszku do pieczeniaszczypta
solipół łyżeczki
cynamonu1 łyżka
cukru pudrupół łyżeczki ekstraktu z
waniliiPonadto:
olej do smażenia
cukier puder do posypania
Serek ricotta i
jajka ubić mikserem na gładką masę. Dodać
mąkę,
proszek do pieczenia,
sól,
cynamon,
cukier i
wanilię. Ubić wszystko mikserem.Do płytkiego garnuszka lub patelni nalać 2 - 3 cm
oleju. Rozgrzać. Łyżeczką wykładać ciasto na rozgrzany tłuszcz. Smażyć z obu stron jak pączki (w średniej temperaturze, by zdążyły 'dojść' w środku). Przed podaniem posypać
cukrem pudrem.Smacznego :-).
Źródło przepisu - Nigella Lawson 'Feast'.