Wykonanie
Rewelacyjne
serowe pączusie! Przepis nie wymaga większego wysiłku, wystarczy wymieszać składniki i bez formowania smażyć nakładając baci łyżką. Świetny pomysł na szybki deser. Pączusie są bardzo delikatne i rozpływają się w ustach. Po usmażeniu pierwszej partii dosłodziłam bo wydawało mi się go za mało. Przepis od mistrzyni - Nigelli z jej oficjalnej strony.
Składniki:200 g
serka ricotta2 średnie
jajka75 g
mąki pszennej0,5 łyżeczki
cynamonu1 łyżka
cukru pudru (dodałam później jeszcze 1 łyżkę)1,5 łyżeczki
proszku do pieczenia0,5łyżeczki ekstraktu z
wanilii (klik)szczypta
soliDodatkowo:
olej do smażenia
cukier puder do posypania
Serek i
jajka zmiksować na puszysto, dodać
mąkę oraz pozostałe składniki i wymieszać. Rozgrzać
olej w płytkim ganku z grubym dnem (
oleju może być do 2-3cm wysokości - ja smażyłam w głębokim tłuszczu). Nakładać łyżką niewielkie kluseczki na rozgrzany tłuszcz, podczas smażenia nabiorą ładniejszego kształtu:) Smażyć na rumiano z obu stron. Przekładać na papier do odsączenia. Przed podaniem obsypać
cukrem pudrem.Smacznego:)