ßßß Cookit - przepis na Baci di ricotta

Baci di ricotta

nazwa

Wykonanie

Rewelacyjne serowe pączusie! Przepis nie wymaga większego wysiłku, wystarczy wymieszać składniki i bez formowania smażyć nakładając baci łyżką. Świetny pomysł na szybki deser. Pączusie są bardzo delikatne i rozpływają się w ustach. Po usmażeniu pierwszej partii dosłodziłam bo wydawało mi się go za mało. Przepis od mistrzyni - Nigelli z jej oficjalnej strony.
Składniki:
200 g serka ricotta
2 średnie jajka
75 g mąki pszennej
0,5 łyżeczki cynamonu
1 łyżka cukru pudru (dodałam później jeszcze 1 łyżkę)
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
0,5łyżeczki ekstraktu z wanilii (klik)
szczypta soli
Dodatkowo:
olej do smażenia
cukier puder do posypania
Serek i jajka zmiksować na puszysto, dodać mąkę oraz pozostałe składniki i wymieszać. Rozgrzać olej w płytkim ganku z grubym dnem (oleju może być do 2-3cm wysokości - ja smażyłam w głębokim tłuszczu). Nakładać łyżką niewielkie kluseczki na rozgrzany tłuszcz, podczas smażenia nabiorą ładniejszego kształtu:) Smażyć na rumiano z obu stron. Przekładać na papier do odsączenia. Przed podaniem obsypać cukrem pudrem.
Smacznego:)
Źródło:http://kuchniazjadalnia.blogspot.com/2013/04/baci-di-ricotta.html