Wykonanie
Rewelacyjne, szybkie pączki z
serka ricotta (baci di
ricotta) z przepisu Nigelli Lawson.Są puszyste i mięciutkie, a ich
serowo -
cynamonowy smak (i zapach !!!) sprawiają, że znikają błyskawicznie :) A ponieważ są bardzo łatwe w wykonaniu - zawsze możemy sobie szybko usmażyć kolejną porcję :)
SKŁADNIKI (około 60 pączusiów)200g
serka ricotta2
jajka75g
mąki pszennej1,5 łyżeczki
proszku do pieczenia1 łyżka
cukru pudru1/2 łyżeczki
cynamonu1/2 łyżeczki ekstraktu
waniliowegoszczypta
soliolej do smażenia
cukier puder do posypaniaPRZYGOTOWANIE
Ricottę miksujemy z
jajkami na gładką masę. Dodajemy
mąkę,
proszek do pieczenia,
cukier puder,
cynamon,
wanilię i
sól. Znów miksujemy na gładko.Na średnią patelnię wlewamy
olej (ok. 2 cm wys.) i rozgrzewamy.Zmniejszamy na średni ogień. Zaokrągloną łyżeczką kładziemy partiami ciasto na tłuszcz, zachowując odstępy, gdyż pączki puchną w trakcie smażenia. Smażymy z obu stron na złoto.
W razie potrzeby uzupełniamy
olej.Usmażone pączki odsączamy na papierowym ręczniku. Ostudzone posypujemy
cukrem pudrem. Szybkie i proste mini pączki gotowe ! Smacznego :)Zapraszam też na proste pączki z
serka homogenizowanego , ekspresowe pączki
bananowe,
faworki Babci Stasi pączki z
marmoladą,
faworki błyskawiczne ,łatwe
faworki oraz tureckie pączki