Wykonanie
Kilkanaście dni temu zdawałam relację z mojej ciekawej próby kulinarnej- robiłam
ser na podstawie XVIII-wiecznego przepisu , z
twarogu z dodatkiem
ziemniaków . Trochę zbyt mocno ten
ser posoliłam, smakował ciekawie ale był dośc mocno słony. Nie aż tak, by trudno go było zjeść , ale łagodne dodatki są do niego niezbędne. Na
chlebie dobrze się komponował z
konfiturą z
żurawiny, ale chciałam go też wykorzystać w inny sposób. Ta lekka
sałatka z
serem musiała być więc dobrze skomponowana, by równoważyć jego intensywny smak.
Pomarańcza od razu mi się nasunęła,
awokado ze swą łagodną tłustością też dobrze pasowało,
żurawina i łagodna
czerwona cebula dopełniły smaku. Do dressingu wykorzystałam aromatyczny
ocet bzowy,
olej z ostropestu i świeże
zioła –
miętę i
oregano . Łagodna
wędlina z piersi kurczaka, peklowana i gotowana została kontrastowym dodatkiem.pół główki
sałaty masłowejpomarańcza, słodka1/2
awokadopół
czerwonej cebuliłodyga
selera naciowegokilka plastrów
sera suszonego z dodatkiem
ziemniakówkilka plastrów peklowanej
piersi kurczakałyżka
suszonej żurawiny2 łyżki
octu z dzikiego bzułyzka
oleju z ostropestu
pieprz ziołowyświeża
mięta i
oreganoUmytą, osuszoną i porwaną na kawałki
sałatę kładziemy na talerzu, na niej układamy czątki
pomarańczy i
awokado, kawałki
sera i
wędliny, plasterki
czerwonej cebuli i
selera naciowego. Polewamy
octem bzowym i dobrym
olejem , posypujemy
pieprzem ziołowym i świeżymi listkami
mięty,
oregano czy
bazylii,
suszoną żurawiną. Nie
soliłam tej sałatki, bo
ser był dośc słony, po wymieszaniu wszystko smakowało tak, jak trzeba. Myślę, że jeśli posypiemy ją
płatkami migdałów albo
pestkami słonecznika, zyska jeszcze na smaku ( ja o tym zapomniałam, z przejęcia, nie mogłam doczekac się smaku
sera w
sałatce.Muszę przyznać, że to jedna z sałatek, które mi ostatnio smakowały wyjątkowo. Cieszę się, że do
sera, mojego udanego eksperymentu kulinarnego , dopasowałam składniki, które podkreśliły jego walory. To był prawdziwy comfort food. A props komfortu, widziałam ostatnio coś ciekawego : dreamsdesign.pl/oferta/materace/termoelastyczne, wyglądają na bardzo wygodne.A wracając do
sera – wypróbowałam też starty drobno jak
parmezan do sosu
brokułowego , też doskonale smakował.Smacznego !
(Odwiedzone 101
razy, 1 dzisiaj)