Wykonanie
Przedstawiam bardzo prosty przepis na grillowaną
pierś z kurczaka z bardzo prostym sosem
truskawkowo-
bazyliowym i
miętą. Wiem, że jest to kombinacja dosyć wyjątkowa ale zapewniam, że wszystko do siebie pasuje idealnie. Poza tym, całość jest bardzo łatwa i szybka w wykonaniu, dlatego proponuję to danie na obiad w „tygodniu”, ja podałam je z ziemniaczkami Nigela Slatera . Polecam!Scroll down for English(4 porcje)Składniki:4
piersi z kurczakasól i
pieprz1 1/2 szklanki
truskawek, pokrojonych w kostkę1/2 łyżki
oleju1 łyżka posiekanej świeżej
bazylii1 łyżka posiekanej świeżej
mięty2 łyżki świeżego soku z
pomarańczyPrzygotowanie:Rozbij grubsze części
piersi z kurczaka tak, by miały mniej więcej jednakową grubość.
Posól je i popieprz.Umaż je na patelni grillowej, około 5 minut z każdej strony.W małym rondelku rozgrzej
olej i włóż
truskawki,
bazylię i
miętę, wlej sok z
pomarańczy. Gotuj na średnim ogniu około 10 minut, aż sos zgęstnieje.Wyłóż usmażonego
kurczaka na talerze, polej sosem i udekoruj świeżą
bazylią i
miętą.Smacznego!
English versionGrilled chicken with strawberry basil sauce(4 serves)Ingredients:4 chicken breastssalt and pepper1 1/2 cups strawberries, chopped1/2 tablespoon oil1 tablespoon chopped fresh basil1 tablespoon chopped fresh mint2 tablespoons fresh orange juicePreparation:Season chicken with salt and pepper and cook on grill pan for about 5 minutes per
side until done.While chicken cooks, in a small saucepan heat oil over medium heat.Add strawberries, basil, mint and orange juice and simmer for about 10 minutes, until reduced and thickened.Spoon strawberry sauce over cooked chicken and garnish with additional basil and mint.
Share the post "Grillowana
pierś z kurczaka w sosie
truskawkowo-
bazyliowym"