Wykonanie


Składniki:Forma do tarty o średnicy 23 cm, z ruchowym dnemSpód do tarty150 g zimnego
masła200 g
pszennej mąki40 g
mąki graham¾ łyżeczki
soli2 łyżki zimnej
wodyNadzienie z
ziemniaków300 g ugotowanych
ziemniaków w mundurkach1
cebula4
jajka200 g creme fraiche100 ml
śmietanki lub
mleka200 g
ostrego sera,
cheddar½ łyżeczki
soli lub wedle smakuszczypta białego i
czarnego pieprzu do smakuDo dekoracji200 g
wędzonego łososia1 pęczek
szczypiorkuzielenina do posypania
Ziemniaki ugotuj w mundurkach lub wykorzystaj resztki
ziemniaków.
Ziemniaki ostudź, obierz ze skórki i pokrój na talarki. Przystąp do przyrządzenia ciasta na spód tarty. Zimne
masło posiekaj z
mąką nożem. Kiedy już zacznie się tworzyć kruszonka dodaj zimną
wodę i zagnieć szybko lekkie ciasto, zbytnio nie ugniatając. Rozwałkuj ciasto i wyłóż nim dno formy. Brzegi równo przytnij i wstaw do lodówki na godzinę. Nastaw piekarnik na 200ºC. Po godzinie spód do tarty wyjmij z lodówki i nakłuj widelcem. Brzegi ochroń folią dobrze dociskając. Zapobiegnie to obniżaniu się brzegu podczas pieczenia. Teraz podpiecz tartę w nagrzanym piekarniku przez 10 minut. Wyjmij, lekko przestudź i ułóż na dnie plasterki
ziemniaków. Na wierzchu rozprowadź podsmażoną
cebulę i posyp
solą i
białym pieprzem. Na wierzchu rozprowadzić rozdrobniony
cheddar. W naczyniu wymieszaj creme fraiche,
jajka,
mleko. Dopraw mieszaninę
solą i
pieprzem i równomiernie wylej na tartę. Wstaw do nagrzanego piekarnika. Zmniejsz temperaturę do 180ºC i piecz tartę przez około 35 minut. Wyjmij i odstaw do lekkiego przestudzenia na około 10 minut.
Tarta będzie się wtedy lepiej kroić. Przygotuj rozetki z
łososia i udekoruj tartę. Na koniec obłóż
szczypiorkiem i
zieleniną.Spara SparaPoprzedni post Jak wykorzystać resztki
serów – przepis na sos
serowyNastępny post Gorąca
czekolada z konopią i
migdałowym masłem