ßßß

Składniki:Forma do tarty o średnicy 23 cm, z ruchowym dnemSpód do tarty150 g zimnego masła200 g pszennej mąki40 g mąki graham¾ łyżeczki soli2 łyżki zimnej wodyNadzienie z ziemniaków300 g ugotowanych ziemniaków w mundurkach1 cebula4 jajka200 g creme fraiche100 ml śmietanki lub mleka200 g ostrego sera, cheddar½ łyżeczki soli lub wedle smakuszczypta białego i czarnego pieprzu do smakuDo dekoracji200 g wędzonego łososia1 pęczek szczypiorkuzielenina do posypania
Ziemniaki ugotuj w mundurkach lub wykorzystaj resztki ziemniaków. Ziemniaki ostudź, obierz ze skórki i pokrój na talarki. Przystąp do przyrządzenia ciasta na spód tarty. Zimne masło posiekaj z mąką nożem. Kiedy już zacznie się tworzyć kruszonka dodaj zimną wodę i zagnieć szybko lekkie ciasto, zbytnio nie ugniatając. Rozwałkuj ciasto i wyłóż nim dno formy. Brzegi równo przytnij i wstaw do lodówki na godzinę. Nastaw piekarnik na 200ºC. Po godzinie spód do tarty wyjmij z lodówki i nakłuj widelcem. Brzegi ochroń folią dobrze dociskając. Zapobiegnie to obniżaniu się brzegu podczas pieczenia. Teraz podpiecz tartę w nagrzanym piekarniku przez 10 minut. Wyjmij, lekko przestudź i ułóż na dnie plasterki ziemniaków. Na wierzchu rozprowadź podsmażoną cebulę i posyp solą i białym pieprzem. Na wierzchu rozprowadzić rozdrobniony cheddar. W naczyniu wymieszaj creme fraiche, jajka, mleko. Dopraw mieszaninę solą i pieprzem i równomiernie wylej na tartę. Wstaw do nagrzanego piekarnika. Zmniejsz temperaturę do 180ºC i piecz tartę przez około 35 minut. Wyjmij i odstaw do lekkiego przestudzenia na około 10 minut. Tarta będzie się wtedy lepiej kroić. Przygotuj rozetki z łososia i udekoruj tartę. Na koniec obłóż szczypiorkiem i zieleniną.Spara SparaPoprzedni post Jak wykorzystać resztki serów – przepis na sos serowyNastępny post Gorąca czekolada z konopią i migdałowym masłem