Tarta ziemniaczana z łososiem

nazwa

Wykonanie

Składniki:
Forma do tarty o średnicy 23 cm, z ruchowym dnem
Spód do tarty
150 g zimnego masła
200 g pszennej mąki
40 g mąki graham
¾ łyżeczki soli
2 łyżki zimnej wody
Nadzienie z ziemniaków
300 g ugotowanych ziemniaków w mundurkach
1 cebula
4 jajka
200 g creme fraiche
100 ml śmietanki lub mleka
200 g ostrego sera, cheddar
½ łyżeczki soli lub wedle smaku
szczypta białego i czarnego pieprzu do smaku
Do dekoracji
200 g wędzonego łososia
1 pęczek szczypiorku
zielenina do posypania
Ziemniaki ugotuj w mundurkach lub wykorzystaj resztki ziemniaków. Ziemniaki ostudź, obierz ze skórki i pokrój na talarki. Przystąp do przyrządzenia ciasta na spód tarty. Zimne masło posiekaj z mąką nożem. Kiedy już zacznie się tworzyć kruszonka dodaj zimną wodę i zagnieć szybko lekkie ciasto, zbytnio nie ugniatając. Rozwałkuj ciasto i wyłóż nim dno formy. Brzegi równo przytnij i wstaw do lodówki na godzinę. Nastaw piekarnik na 200ºC. Po godzinie spód do tarty wyjmij z lodówki i nakłuj widelcem. Brzegi ochroń folią dobrze dociskając. Zapobiegnie to obniżaniu się brzegu podczas pieczenia. Teraz podpiecz tartę w nagrzanym piekarniku przez 10 minut. Wyjmij, lekko przestudź i ułóż na dnie plasterki ziemniaków. Na wierzchu rozprowadź podsmażoną cebulę i posyp solą i białym pieprzem. Na wierzchu rozprowadzić rozdrobniony cheddar. W naczyniu wymieszaj creme fraiche, jajka, mleko. Dopraw mieszaninę solą i pieprzem i równomiernie wylej na tartę. Wstaw do nagrzanego piekarnika. Zmniejsz temperaturę do 180ºC i piecz tartę przez około 35 minut. Wyjmij i odstaw do lekkiego przestudzenia na około 10 minut. Tarta będzie się wtedy lepiej kroić. Przygotuj rozetki z łososia i udekoruj tartę. Na koniec obłóż szczypiorkiem i zieleniną.
Spara Spara
Poprzedni post Jak wykorzystać resztki serów – przepis na sos serowy
Następny post Gorąca czekolada z konopią i migdałowym masłem
Źródło:https://codojedzenia.pl/tarta-ziemniaczana-przepis