ßßß
KUJAWSKA GROCHÓWKA Z SUROWĄ KISZONĄ KAPUSTĄSkładniki na 4-6 porcji:ok. 0,5 kg wieprzowiny z kością (u mnie żeberka-kąty)5 średnich ziemniaków1 i 1/2 szklanki grochu “połówki”3 średnie marchewki1 pietruszka1/2 selera1 duża cebula150 g wędzonego surowego boczku1 łyżeczka majeranku200 g kiszonej kapustysól, pieprz
Jeśli używamy grochu w całości, należy go namoczyć wieczorem dnia poprzedniego. Ja użyłam do tej zupy grochu łuskanego “połówki”, który nie wymaga namaczania.Warzywa korzeniowe pokroić w słupki. Dorzucić do grochu, dodać mięso, zalać wodą. Dodać sól. Gotować około 40 minut.W międzyczasie obrać ziemniaki i pokroić w kostkę. Gdy minie 40 minut dodać je do zupy wraz z majerankiem i gotować jeszcze 20 minut.Po tym czasie mięso z zupy wyjąć, lekko ostudzić, usunąć kości, mięso pokroić w kostkę i dodać do zupy.Boczek i cebulę pokroić w drobną kostkę. Na dobrze rozgrzanej patelni podsmażyć boczek, dodać cebulę i zrumienić. Dodać do zupy.Gotować jeszcze chwilę. Doprawić solą i pieprzem.Kapustę kiszoną pokroić i podać na oddzielnym talerzu wraz z zupą. Każdy powinien nałożyć sobie jej porcję. Smacznego!