Wykonanie
Blog > Komentarze do wpisu« Tort z
mascarponeDrożdzak z
rodzynkami »Wzięło mnie znowu na zielone warzywko i zaszalałam. Powstało pyszne ciasto. Uraczyłam nim kolegę córki i pierwsze pytanie które padło to :- co to za ciasto-dlaczego jest zielone?- to się je ?Z uśmiechem na ustach odpowiedziałam:- ze
szpinaku- tak , te ciasto się jeOdwróciłam się na pięcie i wyszłam, czekałam z niecierpliwością jakieś 20 minut i zajrzałam pod pretekstem chcecie
herbatki ?? Miłe zaskoczenie- ciasto zjedzone. och czyli jednak
szpinak nie odstraszył. Łał
szpinak jest na plusss.Składniki:
mąka pszenna 1.1/2 szklanki typ 500
mąka krupczatka 1 szklanka
jaja 4 szt
cukier 1 szklanka
masło 1 szt
szpinak 450 gram świeży ( jak nie macie może być mrożony)
proszek do pieczenia 2 łyżeczkiMasa:
mascarpone 500 g
śmietana 30 % 400 ml
dżem agrestowy własnej roboty słoiczek 200 ml
granat 1 sztWykonanie:
Jaja ubijam z
cukrem na puch, dodaje
mąkę pszenną i
mąkę krupczatkę z
proszkiem do pieczenia. Dodaje rozpuszczone letnie
masło i
szpinak zblenderowany świeży i delikatnie miksuje do połączenia składników. Formę
tortową 26 cm wykładam papierem do pieczenia, dno i boki. Ciasto
szpinak-owe przekładam do formy i wstawiam do pieca. Piekę w 170 stopniach 55 minut sprawdzając patyczkiem czy się upiekło. Po upieczeniu i wystudzeniu kroje go na trzy blaty.
Śmietanę ubijam z 2 łyżkami
cukru na sztywno i dodaje do niej
mascarpone delikatnie łącze. Blat smaruję masą i
dżemem.Przykrywam drugim blatem i wykładam resztę masy. Trzeci blat drobno kruszę i obsypuje górę i boki . Na wierzch posypuje pestkami
granatu. Schładzam w lodówce około 2 godziny. Ciasto robi furorę na
stole i smakuje wyśmienicie.
Szpinaku nie czuć nic.
wtorek, 21 listopada 2017, rozowakuchniapoleć znajomemu »
śledź komentarze (rss) »Kuchnia prosta i smaczna. Każdy znajdzie dla siebie coś smacznego .Polecane wpisyKruche z
agrestem i pianką
bezowąMam dosyć powtarzających się ciast. Chciała bym zaskoczyć rodzinkę czymś innym. Pozmieniałam troszkę i tak powstało kruche ciasto z
agrestem i pianką
bezoDrożdżowe różyczkiUwielbiam zapach
drożdżowego ciasta.Jeszcze ciepłe potrafię zjeść popijając
mlekiem.Smaki z dzieciństwa, kto ich nie lubi. Jedząc przypominam sobie chwileCiasto
marchewkowo jabłkoweDziś zaszalałam normalnie zrobiłam mieszane ciasto i wiecie co !!!!!!!!!!! wyszło Olaboga wymyśliłam całkiem nowe i smaczne ciasto.Uwielbiam kombinować i tworzyKomentarzeO mnie
Joanna GralikJestem mamą cudownej córki i żoną wspaniałego
męża. Miłość do kulinarnych wyzwań narodziła się u mnie dopiero, kiedy założyłam rodzinę. To właśnie dzięki niej udało mi się stać tym, kim jestem. Uwielbiam bawić się w kuchni i tworzyć całkiem nowe dania. Moje hobby to fotografia, kocham czytać książki. Bloga prowadzę z prawdziwą przyjemnością i pasją. Znajdziecie tu przepisy i zdjęcia dań, słodkości,artykuły i wiele innych ciekawostek.Kontakt do mnie
[email protected]Tweety na temat @GralikJoannaOdwiedź na Pintereście profil użytkownika Joanna.Pisz blog
zamów newsletter