Wykonanie

Piernikosernik, ale nic nie stoi na przeszkodzie, by nazywać go
tortem. Niesamowita kombinacja wielu szlachetnych świątecznych smaków: przypraw korzennych, sernika,
rumu,
cynamonu,
powideł śliwkowych i
Amaretto... Osobno pieczemy sernik, osobno piernik, a
potem oba ciasta składamy na paterze, nasączając
likierem i przekładając powidłami śliwkowymi. Poezja smaków, której nie może zabraknąć na
stole świątecznym :-).Składniki na piernik:1
jajkopół szklanki drobnego
cukru do wypiekówpół szklanki (125 ml)
miodu*60 g
masła, roztopionego i przestudzonego1 i 1/4 szklanki
mąki pszennej1/8 szklanki
kakao1 łyżeczka
sody oczyszczonejpół szklanki (125 ml)
kefiru lub
maślankiszczypta
soli1 łyżka
przyprawy korzennej do piernikaWszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Mąkę pszenną,
kakao,
sodę oczyszczoną,
sól,
przyprawę korzenną do piernika - przesiać, odłożyć.W misie miksera umieścić
jajko (w całości, bez rozdzielania na
białko i
żółtko) i
cukier, następnie ubić do otrzymania jasnej, puszystej piany. Piana powinna nawet trzykrotnie zwiększyć swoją objętość. Wlewać
miód, nie zaprzestając ubijania. Następnie strużką wlewać przestudzone
masło, dalej ubijając na wysokich obrotach miksera. Dodać przesiane suche składniki, maślankę/kefir i wymieszać rózgą kuchenną, do połączenia. W cieście nie powinny pozostać grudki.Masę piernikową przelać do tortownicy o średnicy 23 cm, wyłożonej wcześniej papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 170ºC, najlepiej bez termoobiegu, przez około 35 minut lub dłużej, do tzw. suchego patyczka. Wyjąć, wystudzić. Przekroić na 2 blaty piernikowe.Składniki na masę
serową:500 g
twarogu tłustego lub półtłustego, zmielonego przynajmniej dwukrotnie250 ml
śmietany kremówki 36%3 duże
jajka3/4 szklanki drobnego
cukru do wypieków1 - 1,5 łyżeczki
aromatu rumowego3 łyżki
mąki pszennejWszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.Formę o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia, samo dno. Formę dwukrotnie owinąć z zewnątrz folią aluminiową - sernik będzie pieczony w kąpieli
wodnej.W misie miksera umieścić wszystkie składniki. Zmiksować do połączenia lub wymieszać rózgą kuchenną; nie miksować zbyt długo, by niepotrzebnie nie napowietrzać masy serowej - napowietrzony sernik mocno urośnie, a
potem opadnie. Nie chcemy tego; sernik po upieczeniu powinien być równy jak stół.Masę
serową przelać do formy i piec w temperaturze 150ºC przez około 45 - 55 minut w kąpieli
wodnej**. Cała powierzchnia sernika powinna być wypieczona, ścięta i sprężysta przy dotyku patyczkiem. W razie konieczności lekko wydłużyć czas pieczenia. Wyjąć z piekarnika, wystudzić do temperatury pokojowej i pozostawić przez noc w lodówce.Krem
waniliowy:400 ml
śmietany kremówki 30% lub 36%, schłodzonej250 g
serka mascarpone, schłodzonego1 łyżka
cukru pudru1 łyżeczka ekstraktu z
wanilii lub 8 g
cukru wanilinowegoWszystkie składniki umieścić w misie miksera i ubić do powstania gęstego kremu.Poncz:1/4 szklanki
likieru migdałowego Amaretto1/4 szklanki zimnej i przegotowanej
wodyWymieszać.Dodatkowo:
cynamon, tylko do oprószenia
powidła śliwkowe do przełożenia (więcej niż 1 słoiczek)Wykonanie:Na paterze ułożyć pierwszy z blatów piernikowych. Nasączyć połową ponczu. Posmarować warstwą powideł. Schłodzony sernik wyjąć z patery i pewnym ruchem przełożyć sobie na dłoń, następnie umieścić na warstwie powideł, zdjąć papier do pieczenia. Sernik posmarować kolejną warstwą powideł. Na wierzch położyć drugi blat piernikowy i nasączyć. Na boki i wierzch
tortu wyłożyć krem
waniliowy. Z wierzchu oprószyć
cynamonem.Przechowywać w lodówce, ale długo wytrzymuje na
stole świątecznym, w temperaturze pokojowej.*
Miód w postaci stałej należy najpierw podgrzać, by był w postaci płynnej.** Kąpiel
wodna polega na tym, że formę z sernikiem wkładamy do większej formy lub naczynia żaroodpornego, do którego nalewamy wrzącej
wody do połowy wysokości formy z masą
serową. Sernik pieczony jest z parą
wodną, a więc w bardzo wysokiej wilgotności. Dzięki parze
wodnej sernik piecze się w jednakowym stopniu w każdym miejscu, nawet na środku; nie pęka po upieczeniu i zachowuje idealną, kremową konsystencję.Smacznego :-).

