Wykonanie
SkładnikiCiasto:250 g
masła, bardzo miękkiego320 g drobnego
cukru2 łyżeczki ekstraktu z
wanilii4
jajka, skorupki sparzone wrzątkiem370 g
mąki pszennej tortowej1 łyżeczka
proszku do pieczenia1 łyżeczka
sody oczyszczonejszczypta
soli50 g
kakao1 szklanka gęstej
maślanki lub
jogurtu naturalnego, w temperaturze pokojowej2 łyżeczki czerwonego barwnika w żeluPrzełożenie:500 ml
śmietanki kremowej 36%, bardzo zimnej1 szklanka
cukru pudru375 g
serka mascarpone375 g
serka kremowego lekko słonego np. PhiladelphiaPrzygotowanieTortownicę o średnicy 24 cm posmarować
masłem, dno wyłożyć papierem do pieczenia wypuszczonym poza obręcz tortownicy. Papier od wewnątrz również posmarowane
masłem, środek tortownicy posypane
mąką,
otrębami lub mielonymi
migdałami.Piekarnik nagrzać do 160 stopni. Ciasto: do misy miksera włożyć miękkie
masło, dodać
cukier i ekstrakt z
wanilii. Miksować na dużych obrotach miksera przez około 10 minut, aż masa będzie biała i puszysta. Stopniowo wbijać po jednym
jajku, cały czas ubijając po kolejnym dodanym.Do drugiej miski przesiać
mąkę razem z
proszkiem do pieczenia,
sodą,
solą i
kakao. Dokładnie wymieszać i jeszcze raz przesiać. Stopniowo dodawać do utartej masy (w 3 partiach) delikatnie mieszając za każdym razem (lub miksując mieszadłem na małych obrotach). Delikatnie połączyć z
maślanką oraz
barwnikiem spożywczym.Przełożyć do tortownicy, wyrównać wierzch i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 50 minut, wetknięty w środek patyczek nie powinien być obklejony
ciastem. Wyjąć z piekarnika, ostudzić.Pokroić na 3 blaty po całkowitym ostudzeniu i najlepiej schłodzeniu w lodówce. Ściąć górkę w
biszkopcie.Krem:
śmietankę kremową ubić mikserem na wysokich obrotach na sztywną pianę, następnie dodawać po 2 łyżki
cukru pudru, cały czas miksując. Do drugiej miski włożyć obydwa rodzaje
sera i zmiksować (najlepiej mieszadłem) na małych obrotach przez około pół minuty, aż masa będzie gładka. Łyżką lub mieszadłem miksera połączyć z
bitą śmietaną. Do czasu przełożenia
tortu, trzymać w lodówce.Masę podzielić na 4 części, 2 części użyć do przełożenia blatów, 2 kolejne wykorzystać na posmarowanie góry i
boków. Wstawić do lodówki.