Wykonanie
Tort urodzinowy. Mój pierwszy, samodzielny :) Wbrew pozorom strasznie łatwy do przygotowania i wcale nie aż tak bardzo czasochłonny. Wyszedł podobno idealnie. Niestety ja jestem chora i nie czuje w ogole jak smakuje, dlatego muszę wierzyć na słowo :)przepis na tortownicę o średnicy 26cmŹródło
CIASTO250 g
masła, bardzo miękkiego320 g drobnego
cukru2 łyżeczki ekstraktu z
wanilii4
jajka, skorupki sparzone wrzątkiem370 g
mąki pszennej tortowej1 łyżeczka
proszku do pieczenia1 łyżeczka
sody oczyszczonejszczypta
soli50 g
kakao1 szklanka gęstej
maślanki lub
jogurtu naturalnego, w temperaturze pokojowej1 słoiczek (około 30 ml)
czerwonego barwnika spożywczego w żeluDo misy miksera włóż miękkie
masło, dodaj
cukier i ekstrakt z
wanilii. Miksuj na dużych obrotach przez ok. 10. minut. Masa powinna być biała i puszysta. Stopniowo wbijaj po jednym
jajku, cały czas miksując.Do drugiej miski przesiej
mąkę z
proszkiem do pieczenia,
sodą,
solą i
kakao. Do utartej masy stopniowo dodawaj
mąkę, delikatnie mieszając za każdym razem. Na koniec delikatnie połącz z
maślanką wymieszaną z
barwnikiem spożywczym.Masę przełóż do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównaj wierzch i wstaw do piekarnika nagrzanego do 160 stopni. Piecz ok. 40 minut, po upieczeniu pozostaw ciasto w piekarniku, aż przestygnie.KREM500 ml
śmietanki kremowej 36%, bardzo zimnej1 szklanka
cukru pudru375 g
serka mascarpone375 g
serka kremowego lekko słonego np. Philadelphia lub podobnej Piątnicy
Śmietankę ubij mikserem na wysokich obrotach na sztywną pianę. Następnie dodawaj po 2 łyżki
cukru pudru, cały czas miksując. W drugiej misce zmiksuj
mascarpone z
serkiem kremowym, aż uzyskasz puszystą masę. Za pomocą łyżki połącz
sery z ubitą
śmietaną, delikatnie wymieszaj.WYKOŃCZENIEWystudzone ciasto przekrój na 3 części, wierzch ciasta powinien być równy. Krem podziel na 4 części. Spód ciasta posmaruj jedną częścią kremu, następnie przykryj kolejnym
spodem ciasta, ponownie wyłóż jedną część kremu i przykryj ostatnim blatem ciasta. Pozostałą częścią kremu wysmaruj wierzch ciasta i boki. Wyrównaj, tak aby nie było zbyt dużych nierówności. Wstaw do lodówki, aby masa ztężała.Smacznego :)