Wykonanie
            Witam ponownie, wpisy miały się pojawiać nieco częściej (bo co około tydzień), a opóźnienie wynikło z przygotowań do koncertu w Centrum Kultury Korei i pożegnania naszych cudownych poznanych tam Koreanek, które niestety musiały już wracać do swego rodzimego 
krajuAle na imprezę pożegnalną upiekłam im właśnie Red Velvet Cupcakes, które są niesamowicie urocze, delikatne i przepyszne w smaku, zapraszam do pieczenia ^^Oto przepis:Składniki125g przesianej 
mąki pszennej tortowej1/4 łyżeczki 
proszku do pieczenia1/4 łyżeczki 
soli1 łyżka (10 g) 
kakao1/4 szklanki (57g) 
masła w temperaturze pokojowej3/4 szklanku (150 g) 
cukru1 duże 
jajko1/2 łyżeczki ekstraktu 
waniliowego1/2 szklanki (120 ml) 
maślanki (ewentualnie 
kefiru, ale ja robiłam tylko z 
maślanki więc za efekty nie ręczę ;))1 łyżka płynnego barwnika czerwonego (ja miałam pod ręką jedynie sypkie barwniki do 
jajek, więc niestety nie nabrały tak intensywnego czerwonego koloru, ale myślę, że takie porządne sypkie barwniki lub barwniki w żelu sprawdzą się jeszcze lepiej niż płynne)1/2 łyżeczki białego 
octu1/2 łyżeczki 
sody oczyszczonejSkładniki na krem:250 g 
serka kremowego (
Mascarpone lub Philadelphia)1/2 łyżeczki ekstraktu 
waniliowego1/2 szklanki (60 g) przesianego 
cukru pudru2/3 szklanki (160 ml) 
śmietanki kremówki 36%Sposób przygotowania:W misce mieszamy 
mąkę, 
proszek do pieczenia, 
sól i 
kakaoW drugiej misce ucieramy mikserem 
masło, aż będzie miękkie (około 1-2 minuty)Do 
masła dodajemy 
cukier i ucieramy mikserem, aż będzie lekkie i puszyste (około 2-3 minuty)Dodajemy 
jajko i miksujemy aż składniki się połączą w jednolitą masęZeskrobujemy masę i 
cukier, które osiadły na ściankach miski, dodajemy ekstrakt i znów chwilę miksujemyW małej miseczce lub kubku z miarką mieszamy 
maślankę i barwnik do jednolicie czerwonego koloruNaprzemian dodajemy do masy 
maślanej najpierw połowę mieszanki mącznej, następnie 
maślankę i na koniec resztę mieszanki mącznej, cały czas miksującTeraz jest chyba najlepszy moment na nagrzanie piekarnika (chyba, że nagrzewa się bardzo wolno, wtedy należy zrobić to wcześniej) do 175*C bez termoobiegu i wyłożenie foremek papilotkamiGdy już piekarnik będzie nagrzany w małym kubeczku łączymy 
sodę i 
ocet, trochę mieszamy i dajemy mieszance posyczećGdy tylko skończy syczeć szybko dodajemy do masy i trochę miksujemySprawnie i dość szybko wypełniamy papilotki masą, do około 1/2 wysokości (mi wyszło 10 sztuk, ale może mam po prostu dość duże foremki, teoretycznie powinno być 12 sztuk)Wyrównujemy masę łyżką i wstawiamy do piekarnika na 18-23 minutyPo upieczeniu studzimy babeczki w foremkach przez 10 minut, a następnie wyjmujemy je z formy i studzimy aż będą chłodneCzas na krem 
serowo-
śmietanowy na wierzch: W misce miksujemy 
serek aż będzie gładkiDodajemy do niego ekstrakt 
waniliowy i 
cukier puder i miksujemyDodajemy 
śmietankę i ubijamy wszystko aż będzie jednolitą, gładką i dość sztywną masąWyciskamy rękawem cukierniczym z wybraną końcówką (np. gwiazdką) bezpośrednio na babeczkiPosypujemy np. cukrowymi perełkami, mi niestety zabrakło czasu na dekoracje, spieszyłam się na imprezę pożegnalną :<



125g przesianej 
mąki tortowej1/4 łyż. PDP1/4 łyż. 
soli1 łyżka (10g) 
kakao1/4 c (57g) 
masła w temp pokojowej3/4 c (150g) 
cukru1 
jajko1/2 łyż. ekstraktu1/2 c (120 ml) 
maślanki1 łyżka płynnego barwnika czerwonego1/2 łyż. białego 
octu1/2 łyż. 
sody