Wykonanie
Witam ponownie, wpisy miały się pojawiać nieco częściej (bo co około tydzień), a opóźnienie wynikło z przygotowań do koncertu w Centrum Kultury Korei i pożegnania naszych cudownych poznanych tam Koreanek, które niestety musiały już wracać do swego rodzimego
krajuAle na imprezę pożegnalną upiekłam im właśnie Red Velvet Cupcakes, które są niesamowicie urocze, delikatne i przepyszne w smaku, zapraszam do pieczenia ^^Oto przepis:Składniki125g przesianej
mąki pszennej tortowej1/4 łyżeczki
proszku do pieczenia1/4 łyżeczki
soli1 łyżka (10 g)
kakao1/4 szklanki (57g)
masła w temperaturze pokojowej3/4 szklanku (150 g)
cukru1 duże
jajko1/2 łyżeczki ekstraktu
waniliowego1/2 szklanki (120 ml)
maślanki (ewentualnie
kefiru, ale ja robiłam tylko z
maślanki więc za efekty nie ręczę ;))1 łyżka płynnego barwnika czerwonego (ja miałam pod ręką jedynie sypkie barwniki do
jajek, więc niestety nie nabrały tak intensywnego czerwonego koloru, ale myślę, że takie porządne sypkie barwniki lub barwniki w żelu sprawdzą się jeszcze lepiej niż płynne)1/2 łyżeczki białego
octu1/2 łyżeczki
sody oczyszczonejSkładniki na krem:250 g
serka kremowego (
Mascarpone lub Philadelphia)1/2 łyżeczki ekstraktu
waniliowego1/2 szklanki (60 g) przesianego
cukru pudru2/3 szklanki (160 ml)
śmietanki kremówki 36%Sposób przygotowania:W misce mieszamy
mąkę,
proszek do pieczenia,
sól i
kakaoW drugiej misce ucieramy mikserem
masło, aż będzie miękkie (około 1-2 minuty)Do
masła dodajemy
cukier i ucieramy mikserem, aż będzie lekkie i puszyste (około 2-3 minuty)Dodajemy
jajko i miksujemy aż składniki się połączą w jednolitą masęZeskrobujemy masę i
cukier, które osiadły na ściankach miski, dodajemy ekstrakt i znów chwilę miksujemyW małej miseczce lub kubku z miarką mieszamy
maślankę i barwnik do jednolicie czerwonego koloruNaprzemian dodajemy do masy
maślanej najpierw połowę mieszanki mącznej, następnie
maślankę i na koniec resztę mieszanki mącznej, cały czas miksującTeraz jest chyba najlepszy moment na nagrzanie piekarnika (chyba, że nagrzewa się bardzo wolno, wtedy należy zrobić to wcześniej) do 175*C bez termoobiegu i wyłożenie foremek papilotkamiGdy już piekarnik będzie nagrzany w małym kubeczku łączymy
sodę i
ocet, trochę mieszamy i dajemy mieszance posyczećGdy tylko skończy syczeć szybko dodajemy do masy i trochę miksujemySprawnie i dość szybko wypełniamy papilotki masą, do około 1/2 wysokości (mi wyszło 10 sztuk, ale może mam po prostu dość duże foremki, teoretycznie powinno być 12 sztuk)Wyrównujemy masę łyżką i wstawiamy do piekarnika na 18-23 minutyPo upieczeniu studzimy babeczki w foremkach przez 10 minut, a następnie wyjmujemy je z formy i studzimy aż będą chłodneCzas na krem
serowo-
śmietanowy na wierzch: W misce miksujemy
serek aż będzie gładkiDodajemy do niego ekstrakt
waniliowy i
cukier puder i miksujemyDodajemy
śmietankę i ubijamy wszystko aż będzie jednolitą, gładką i dość sztywną masąWyciskamy rękawem cukierniczym z wybraną końcówką (np. gwiazdką) bezpośrednio na babeczkiPosypujemy np. cukrowymi perełkami, mi niestety zabrakło czasu na dekoracje, spieszyłam się na imprezę pożegnalną :<
125g przesianej
mąki tortowej1/4 łyż. PDP1/4 łyż.
soli1 łyżka (10g)
kakao1/4 c (57g)
masła w temp pokojowej3/4 c (150g)
cukru1
jajko1/2 łyż. ekstraktu1/2 c (120 ml)
maślanki1 łyżka płynnego barwnika czerwonego1/2 łyż. białego
octu1/2 łyż.
sody