Wykonanie
Długo przymierzałam się do zrobienia tego
tortu, aż w końcu nadszedł ten odpowiedni moment - chrzciny mojej Siostrzenicy. Jako Matka Chrzestna postanowiłam wykonać tort - właśnie ten tort. Goście zajadali się, tak, że po torcie zostały tylko okruszki. To chyba wystarczy, aby przekonać się jaki ten tort jest pyszny! Pracy troszkę przy nim jest, bo pieczenie samego ciasta trwa prawie 75min (!), ale uwierzcie mi, że warto. Przepis znalazłam na Kwestii Smaku .

'red velved cake'Składniki:*ciasto:- 250g
masła, bardzo miękkiego- 320g drobnego
cukru (ok.1,5 szklanki)- 2 łyżeczki ekstraktu z
wanilii- 4
jajka, skorupki sparzone wrzątkiem- 370g
mąki pszennej (ok.2 1/4 szklanki)- 1 łyżeczka
proszku do pieczenia- 1 łyżeczka
sody oczyszczonej- szczypta
soli- 6 łyżek
kakao- 1 szklanka gęstej
maślanki lub
jogurtu naturalnego, w temperaturze pokojowej- 1 słoiczek (ok.30ml)
czerwonego barwnika spożywczego w żelu (użyłam firmy Wilton)*masa:- 500ml
śmietanki kremówki 36%, bardzo zimnej- 1 szklanka
cukru pudru- 375g
serka mascarpone- 375g
serka kremowego lekko słonego np.Philadelphia lub podobnegoPiekarnik nagrzać do 160 stopni. Tortownicę o średnicy minimum 25cm posmarować
masłem, dno wyłożyć papierem do pieczenia wypuszczonym poza obręcz tortownicy. Papier od wewnątrz również posmarować
masłem, środek tortownicy posypać
mąką lub mielonymi
migdałami.Do misy wsadzić miękkie
masło, dodać
cukier i ekstrakt z
wanilii. Miksować na dużych obrotach miksera przez około 10min, do uzyskania białej i puszystej masy. Stopniowo wbijać po jednym
jajku, cały czas ubijając po kolejnym dodanym
jajku.Do drugiej miski przesiać
mąkę razem z
proszkiem do pieczenia,
sodą,
solą i
kakao. Dokładnie wymieszać i jeszcze raz przesiać. Stopniowo dodawać do utartej masy (najlepiej w 3-4 partiach), delikatnie mieszając za każdym razem. Delikatnie połączyć z maślanką/jogurtem oraz
barwnikiem spożywczym.Przełożyć do tortownicy, wyrównać wierzch i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez 70-75minut, do tzw "suchego patyczka". Wyjąć z piekarnika, studzić przez 10minut w firmie, następnie wyłożyć na kratkę górą do
spodu.Pokroić na 3 blaty po całkowitym ostudzeniu i najlepiej schłodzeniu w lodówce. Dzięki
czemu unikniemy kruszenia się ciasta. Ściąć górkę w
biszkopcie.
Śmietanę kremówkę ubić mikserem na wysokich obrotach na sztywną pianę, następnie dodawać po 2 łyżki
cukru pudru, cały czas miksując. Do drugiej miski włożyć obydwa rodzaje
sera i zmiksować na małych obrotach przez około pół minuty, do połączenia się
serków. Połączyć
serki z
bitą śmietaną. Do przełożenia
tortu, trzymać w lodówce.Masę podzielić na 3 części - 2 większe i jedną mniejszą i przełożyć ciasto. Górę i boki posmarować mniejszą część. Ciasto, które zostało nam ze skrojenia górki w
biszkopcie, możemy wykorzystać do obłożenia
tortu, po wcześniejszym pokruszeniu ciasta.Wstawić do lodówki, na minimum 6 godzin.

Pycha!