ßßß
Pyszne, mięsiste ciasto piernikowe. Z dużą ilością miodu, ale nie wymagające leżakowania. Można je przygotować już 3 dni przed świętami i przechowywać w chłodzie. Piernik przełożyłam masą marcepanową - śliwkową z dodatkiem rumu, polałam czekoladą. Pycha!Uwaga: w cieście brakowało maślanki! Już ją dopisałam, proszę uzupełnij przepis.Składniki na ciasto:2 jajka1 szklanka drobnego cukru do wypieków1 szklanka miodu*120 g masła, roztopionego i przestudzonego2,5 szklanki mąki pszennej1/4 szklanki kakao2 łyżeczki sody oczyszczonej1 szklanka kefiru lub maślankiszczypta soli1,5 - 2 łyżki przyprawy korzennej do piernikaWszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę pszenną, kakao, sodę oczyszczoną, sól, przyprawę korzenną do piernika - przesiać, odłożyć.W misie miksera umieścić jajka (w całości, bez rozdzielania na białka i żółtka) i cukier, następnie ubić do otrzymania jasnej, puszystej piany. Piana powinna nawet trzykrotnie zwiększyć swoją objętość. Wlewać miód, nie zaprzestając ubijania. Następnie strużką wlewać wystudzone masło, dalej ubijając na wysokich obrotach miksera. Dodać przesiane suche składniki, maślankę/kefir i wymieszać rózgą kuchenną, do połączenia. W cieście nie powinny pozostać grudki.Masę piernikową przelać do formy o wymiarach 21 x 31 cm, wyłożonej wcześniej papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 170ºC przez około 40 minut lub dłużej, do tzw. suchego patyczka. Wyjąć, wsytudzić.Wystudzony piernik przekroić na 2 blaty.300 g śliwek kalifornijskich4 łyżki rumu (ciemnego lub białego) lub soku jabłkowego200 g pokruszonej masy marcepanowej (np. z domowego przepisu)100 g cukru pudruŚliwki kalifornijskie, rum (lub sok jabłkowy), masą marcepanową i cukier puder umieścić w misie malaksera. Zmiksować na gładką pastę.Ponadto:2/3 słoiczka powideł śliwkowych (rzadkich) lub dżemu śliwkowegośliwki kalifornijskie, na wierzch ciastaPolewa czekoladowa:150 ml śmietany kremówki 30% lub 36%100 g gorzkiej czekolady, posiekanej50 g mlecznej czekolady, posiekanejW małym garnuszku podgrzać śmietanę kremówkę, prawie do wrzenia, natychmiast zdjąć z palnika. Wspypać do niej czekoladę, odstawić na 2 minuty. Po tym czasie wymieszać do powstania gładkiego sosu czekoladowego. W razie konieczności przetrzeć przez sitko.WykonaniePrzecięte blaty piernika (oba) posmarować w miejscu przecięcia cienką warstwą powideł (w celu nasączenia piernika). Jeden z blatów piernikowych posmarować masą śliwkowo - marcepanową, równo rozprowadzić przy pomocy szpatułki. Przykryć drugim blatem piernikowym, stroną posmarowaną powidłami zwróconą ku nadzieniu.Złożony piernik posmarować polewą czekoladową. Dodatkowe śliwki kalifornijskie zanurzać w pozostałej polewie i układać na pierniku. Odłożyć do lodówki do stężenia.* Miód w postaci stałej należy najpierw podgrzać, by był w postaci płynnej.Smacznego :-).