ßßß
Składniki na 3-4 blaty z formy 25x30 cm:500 g miodu gryczanego250 g grubego cukru trzcinowego250 g masła1 kg mąki pszennej3 jajka100 m mleka80 g przyprawy korzennej3 łyżeczki sody oczyszczonejszczypta soliDo przełożenia:słoik powideł śliwkowychPolewa czekoladowa:1 1/2 szklanki śmietany kremówki200 g gorzkiej czekolady100 g mlecznej czekoladywiórki białej czekolady do dekoracji1 etapMasło cukier oraz miód umieszczamy w rondelku lub jak w moim przypadku w garnku z podwójnym dnem i na niewielkim ogniu podgrzewamy, aż składniki się rozpuszczą i połączą. Ostawiamy do wystygnięcia. Następnie dodajemy pozostałe składniki: mąkę, sodę rozpuszczoną w mleku, przyprawę do piernika, sól oraz jaja. Wszystko dokładnie mieszamy, wyrabiamy gładkie ciasto. Przekładamy je do szklanej miski, nakrywamy czystą ściereczką i odstawiamy do lodówki lub w chłodne miejsce np. balkon na 5-6 tygodni.2 etapPo upływie 5-6 tygodni, zazwyczaj 4-5 dni przed Wigilią, dzielimy ciasto na 3 lub 4 części (moja czwarta część została przeznaczona na małe wykrawane pierniczki)każdą z części wałkujemy na grubość 0,5 cm i przekładamy do blachy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy przez około 20 minut. Czynność powtarzamy tyle razy ile mamy blatów. Następnie przestudzone blaty przekładamy powidłami śliwkowymi. Na górę ciasta kładziemy czystą ściereczkę, a na nią kilka grubych książek, aby docisnąć do siebie blaty. Odstawiamy na ok 4 dni.Piernik przekrawamy wzdłuż na dwie równe części i bierzemy się za przygotowanie polewy do piernika. Do garnuszka wlewamy śmietanę kremówkę i połamaną na kawałki czekoladę. Mieszamy energicznie, aż do jej rozpuszczenia. Dekorujemy pierniki. Posypujemy białą czekoladą. Smacznego!!!