Wykonanie
Coś dla amatorów pierniczków i
czekolady. Podaję przepis na
ciasteczka, a przekładać możecie je tym, co najbardziej lubicie. Moje były w
trzech wersjach: z
konfiturą malinową, masą
krówkową i masą
mleczną. Przepis na te
ciasteczka znalazłam na blogu mojewypieki.blox.pl i trochę go zmodyfikowałam.
Składniki na kilka blaszek :3 i 1/3 szklanki
mąki pszennej1/2 szklanki
kakao3/4 szklanki
cukru pudru3/4 łyżeczki
sody oczyszczonej2 łyżki
przyprawy korzennej do piernikaszczypta
soli180 g
masła1
jajko3/4 szklanki
miodu55 g
gorzkiej czekolady, połamanej
Mąkę pszenną,
kakao,
cukier puder,
sodę,
przyprawę korzenną i
sól - wymieszać i przesiać.W garnuszku umieścić
masło,
miód,
czekoladę. Podgrzewać, mieszając, do rozpuszczenia i połączenia składników. Odłożyć do przestudzenia, choć mieszanka może pozostać lekko ciepła.Do suchych, przesianych składników wbić
jajko, dodać rozpuszczon ą, lekko ciepłą mieszankę, skórkę z
pomarańczy i zmiksować. Powstałą masę (może być na tym etapie klejąca) przełożyć do naczynia, zawinąć szczelnie folią spożywczą i odłożyć do lodówki na 1 - 2 godziny (lub dłużej aż masa stężeje)Po schłodzeniu ciasto partiami wyjmować z lodówki i wałkować na grubość około 3 mm lub grubsze. Wykrawać dowolne kształty.Piec w temperaturze 180*C przez 10 - 12 minut