ßßß
Składniki na kilka blaszek :3 i 1/3 szklanki mąki pszennej1/2 szklanki kakao3/4 szklanki cukru pudru3/4 łyżeczki sody oczyszczonej2 łyżki przyprawy korzennej do piernikaszczypta soli180 g masła1 jajko3/4 szklanki miodu55 g gorzkiej czekolady, połamanejMąkę pszenną, kakao, cukier puder, sodę, przyprawę korzenną i sól - wymieszać i przesiać.W garnuszku umieścić masło, miód, czekoladę. Podgrzewać, mieszając, do rozpuszczenia i połączenia składników. Odłożyć do przestudzenia, choć mieszanka może pozostać lekko ciepła.Do suchych, przesianych składników wbić jajko, dodać rozpuszczon ą, lekko ciepłą mieszankę, skórkę z pomarańczy i zmiksować. Powstałą masę (może być na tym etapie klejąca) przełożyć do naczynia, zawinąć szczelnie folią spożywczą i odłożyć do lodówki na 1 - 2 godziny (lub dłużej aż masa stężeje)Po schłodzeniu ciasto partiami wyjmować z lodówki i wałkować na grubość około 3 mm lub grubsze. Wykrawać dowolne kształty.Piec w temperaturze 180*C przez 10 - 12 minut