Wykonanie
Przesłodkie, urocze choineczki przykryte słodką czapą z lukru. Wykonane z ciasta piernikowego, które doskonale nadaje się również na pierniczki :-). Samo przygotowanie jest proste, wymaga jednak foremki w kształcie gwiazki, kwiatka, lub okrągłej, w kilku różnych rozmiarach. Doskonałe na prezenty. Samo przygotowanie warto rozłożyć na dwa dni - pierwszego dnia wykrawanie i pieczenie, kolejnego dnia dekoracja. Dzieci mogą je ozdobić kolorowymi
groszkami cukrowymi, imitującymi bombki lub światełka. Wspaniała dekoracja świątecznego stołu - i jadalna ;-).Składniki na około 14 choinek:230 g
masła3/4 szklanki
cukru pudru1 szklanka
miodu1 duże
jajko5 szklanek
mąki pszennej (odjąć 2 - 4 łyżki dodając w to miejsce
kakao*)1 łyżeczka
sody oczyszczonej2 łyżki domowej
przyprawy korzennejszczypta
soliWszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.Do naczynia przesiać
mąkę,
kakao*,
sodę,
przyprawę korzenną,
sól, wymieszać i odłożyć.W misie miksera utrzeć
masło z
cukrem pudrem, na jasną i puszystą masę. Dodać
miód i zmiksować (jeśli
miód jest w postaci stałej, najpierw podgrzać, przestudzić). Dodać
jajko i zmiksować, do połączenia. Dodać przesiane suche składniki, zmiksować lub wyrobić do otrzymania gładkej, elastycznej masy.Z otrzymanej masy uformować kulę, lekko spłaszczyć, owinąć folią spożywczą i schłodzić w lodówce przez 2 - 4 godziny lub przez całą noc.Po schłodzeniu odrywać część masy piernikowej i wałkować na grubość około 3 - 4 mm, podsypując delikatnie
mąką. Wykrawać różnej wielkości gwiazdki, kwiatki (jak u mnie) lub okrągłe kształty.Piec w temperaturze 200ºC przez około 8 minut, najmniejsze kształty około 4 - 5 minut (w zależności od wielkości foremek). Wyjąć, wystudzić na kratce.
Lukier królewski:4
białka4 szklanki
cukru pudru2 łyżeczki ekstraktu z
waniliiW misie miksera ubić
białka, na sztywną pianę. Stopniowo, łyżka po łyżce dodawać
cukier puder, cały czas ubijając. Na sam koniec ubijania dodać ekstrakt z
wanilii.Formować choinki: na każdy upieczony pierniczek, od największego zaczynając kłaść łyżkę lukru królewskiego (lukru nie żałować, wtedy lepiej wyglądają ;-), rozprowadzając po powierzchni piernika i przykrywając kolejnym. Z ostatniego, najmniejszego pierniczka zrobić gwiazdę umieszczając ją na szczycie każdej choinki. Odstawić do całkowitego wyschnięcia lukru. Zapakować na prezenty :-).Choineczki nie są duże, każda razem z gwiazdką na szczycie ma około 9 cm wysokości (wszystko zależy od ilości foremek w komplecie).Smacznego :-).Uwaga: pierniczki najlepiej przekładać lukrem po zmięknięciu, nie jest to jednak konieczne: można je dekorować od razu po wystudzeniu. Opakowane w celofan lub spakowane do metalowych puszek (lub innych szczelnie zamkniętych pojemników) można przechowywać bardzo długo - nawet do kilku miesięcy.* Niekoniecznie - tylko dla ciemniejszego koloru pierniczków.
Inspiracja - marthastewart.com