Wykonanie
Sieć Play robi sobie ze mnie żarty… kolejny miesiąc mam Internet jedynie przez dwa tygodnie, a
potem mi tłumaczą, że awaria, że wykorzystałam (
dziwne, że wcześniej mi jeszcze zostawało, a teraz przy takim samym korzystaniu brakuje…) No więc walczę i raczej nic nie wywalczę dopóki nie zrezygnuję z umowy… ;-) nie
mogę nic napisać, a tu święta za pasem, przepisy by się przydały… No wiec dziś sposób znalazłam i pierniki są :-) Przepis znalazłam na „Moje wypieki” – tam były choinki, a u mnie są po prostu pierniki, ale za to jakie pyszne… mmm…SKŁADNIKI230 g
masła¾ szklanki
cukru pudru1 szklanka
miodu1 duże
jajko5 szklanek
mąki pszennej (2 łyżki odjąć)2 łyżki
kakao1 łyżeczka
sody oczyszczonej2 łyżki
przyprawy korzennejszczypta
soliwszystkie składniki powinny
mieć temperaturę pokojową.
Lukier:2
białka2 szklanki
cukru pudruewentualnie aromat lub barwniki
Mąkę przesiewamy, a następnie łączymy z
kakao,
sodą,
przyprawą i
solą.
Masło ucieramy z
cukrem na jasną i puszystą masę, a następnie dodajemy
miód i dalej miksujemy. Dodajemy
jajko i miksujemy do połączenia składników. Następnie stopniowo dodajemy mieszankę składników suchych i miksujemy do uzyskania gładkiej, elastycznej masy lub wyrabiamy ręką. Formujemy kulę, zawijamy w folię spożywczą i wstawiamy do lodówki na minimum 2 godziny (a najlepiej na całą noc). Następnie odrywamy po kawałku i rozwałkowujemy na grubość 3 – 4 mm, wycinamy foremkami pierniczki. Pieczemy od 4 – 8 minut (w zależności od wielkości) w temperaturze 200 stopni.
Składniki lukru dokładnie rozcieramy ze sobą (nie miksujemy! Tylko rozcieramy łyżką).Przestudzone pierniki lukrujemy, a następnie odkładamy na kilka dni by zmiękły (moje nadawały się do jedzenia już po 3 dniach).