Czy u Was na półce w kuchni stoi passata pomidorowa ?Taki żelazny zapas na wypadek gdyby naszła Was pilna potrzeba jej użycia?Ja nie miałam słoiczka z passatą i dlatego do mojego dania musiała posłużyć puszka pomidorów :)Składniki :ok. 2 szklanek ugotowanej wcześniej zielonej soczewicypuszka pomidorów w kawałkach bez skórki1-2 cebule, 3 ząbki czosnkusól, pieprz czarny mielony, suszona bazylia i majeranekodrobina cukruolej do smażeniaPrzygotowanie :Ugotowaną soczewicę zmiksowaćPokrojoną cebulę i czosnek, przesmażyć na olejuDodać do tego soczewicę, doprawić do smaku solą - smażyć chwilę razemDołożyć pomidory, dokładnie wymieszać, dosmaczyć ziołami ewentualnie cukrem.Moja soczewica smakowała wyśmienicie, podałam ją z makaronem i utartą fioletową marchewkę skropioną cytryną i olejem.Z tej ilości składników miałam obiad dla trzech osób.A jeśli użyjecie gotowej passaty to danie będzie prostsze do przygotowania :)Soczewice radzę namoczyć wieczorem, potem gotuje się szybko:)Jeśli użyjemy soczewicy czerwonej to kolorystycznie będzie jeszcze ciekawiej.