ßßß
Składniki:400 g makaronu penne1 bakłażan2 łyżki oleju2 ząbki czosnku1/2 cebulki100 g koncentratu pomidorowego2 duże dojrzałe pomidorysólpieprz czarnysuszone oreganosuszona bazylia1 łyżeczka cukruSposób przygotowania:Bakłażana pokrój w paski (najpierw w 1 cm plastry, potem w paski), obficie posól, wymieszaj i pozostaw na co najmniej 20 minut.Ugotuj makaron penne al dente.Sparz pomidory. Obierz ze skórki i pokrój w kostkę.W dużym garnku na oleju podsmaż posiekany czosnek i posiekaną cebulkę, a następnie dołóż bakłażany. Podlej wodą z makaronu, by się nie przyklejał. Duś około 10 minut, do miękkości. Dodaj koncentrat pomidorowy oraz przyprawy. Zagotuj. Dodaj pokrojone pomidory. Ponownie zagotuj i duś jeszcze kilka minut. Podawaj z ugotowanym makaronem.