Wykonanie
Pomyślałam że skoro plantan to
banan warzywny idealnie będzie pasował do gulaszu i się nie myliłam.
Wieprzowina i warzywa idealnie skomponowały się z lekko słodkim
bananem. Sos z gulaszu na bazie
jogurtu naturalnego to poezja smaków, aromatyczny, orientalny, kremowy o pięknym
żółtym kolorze.


Składniki:500g.
szynki wieprzowej5
łodyg selera naciowego1/2
cebuli1 plantan (
banan warzywny)
olej rzepakowy z
chili ,
pomidorami i
bazylią do smażenia ( można zastąpić tradycyjnym)
sól ,
pieprz2 łyżki
sosu sojowego jasnego1 łyżka sosu
piri-
piri1 łyżka
soku z limonki1 łyżka
słodkiej papryki w proszku2 łyżki
curry w proszku1/2 łyżeczki
kminku w proszku300 ml
jogurtu naturalnegonatka pietruszki do posypania na talerzuPrzygotowanie:
Szynkę umyć, osuszyć, pokroić w kostkę.
Selera oraz obraną
cebulę pokroić drobno.Przesmażyć
cebulę z
selerem, dodać
szynkę , smażyć na rumiano.Wlać
wody tyle, by zakryła składniki, dusić do miękkości
mięsa.Plantana pokroić w dużą kostkę, dodać na patelnie, wymieszać.Wlać
sos sojowy, sos
piri-
piri oraz wsypać
przyprawy.Wlać
jogurt naturalny.Dusić kolejne 30 min do zgęstnięcia sosu i miękkości plantana.Na talerzu posypać posiekaną
natką pietruszki.





;

Smacznego